Winkeliers binnenstad houden deuren dicht

6 december 2017

Bezoekers van het centrum van Wageningen kunnen  deze winter een vrolijk bordje op deuren van winkels en horeca tegenkomen. Met dit bordje met de tekst ‘Natuurlijk zijn wij open, de deur is alleen dicht om energie te besparen!’ geven de ondernemers aan dat ze bijdragen aan de ambitie van Wageningen om klimaatneutraal te worden. Door hun deuren bij kou dicht te houden, blijft de warmte binnen en de koude buiten. Heel logisch eigenlijk!

Klanten komen gewoon binnen

De actie is een initiatief van Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW) en de gemeente samen. Ilonne Bongers van Bas Buitensport en bestuurslid SOW: “Vroeger had ik een luchtgordijn, maar die heb ik  acht jaar geleden uitgezet. Ik vond het zo gek dat al die warmte direct naar buiten vloog. Nu hou ik de deur ’s winters dicht en komen klanten nog net zo makkelijk binnen.”

Effect van dichte winkeldeur

Onderzoek in Amsterdam en een groot onderzoek in Antwerpen lieten  zien dat klanten zich niet laten weerhouden om een winkel  binnen te gaan als de deur is. Sommige winkeliers waren ook blij met de andere voordelen van een dichte deur. Natuurlijk een besparing van al gauw 800 euro of meer op hun energiekosten, maar ook een aangenamere werkplek en minder ziekteverzuim.

Energiebesparing en minder kosten

De initiatiefnemers van de bordjes-actie denken dat veel klanten de actie zullen waarderen, zeker nu de aandacht voor het klimaat de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Drie jaar geleden onderzocht de gemeente al wat het dichthouden van winkeldeuren die nu nog openstaan, op kon leveren. Dat zou zeker 60.000 m3 gas, een fossiele brandstof, schelen, wat neerkomt op ongeveer €43.000 aan kostenbesparing op jaarbasis voor alle winkels.

Bijdrage aan klimaatneutraal

De gemeente ondersteunt de actie met de Natuurlijk zijn wij open!-bordjes van harte. Wethouder Lara de Brito:  “Wij zijn blij dat ondernemers zo een mooie bijdrage leveren aan de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn als stad!”