Wageningse winkels houden ‘s winters de deuren dicht

19 december 2019

Het is inmiddels een vertrouwd gezicht in de Hoogstraat: winkels houden de deuren dicht om energie te besparen. Dit Wageningse succesproject is inmiddels overgeslagen naar andere gemeenten, van Oss tot Ede. Onlangs hebben milieustudenten Fleur Dusschooten, Britt Kriesch en Sanne Floor Apperloo weer de ronde gedaan om nieuwe bordjes uit te delen, en om te horen hoe het in de praktijk uitpakt.

Daar vielen enkele zaken op: Veel winkeliers vinden het niet meer dan normaal dat iedereen z’n deur gewoon dicht doet. Sommige hoofdkantoren hebben een open-deuren-beleid. Dat is jammer! Want wist u dat onderzoek in Antwerpen in 2014 laat zien dat klantbezoek niet lijdt onder dichte deuren? En de gemiddelde energiebesparing per jaar bedraagt van 37% ten opzichte van open deuren.

Leuk is daarom het voorbeeld van TUI: vanuit het hoofdkantoor worden eigen bordjes verstrekt om in de winter en zomer op te hangen. Hoewel sommige winkeliers twijfelen, houdt het klanten niet tegen. Mensen shoppen steeds meer online en een deur dicht of open is voor klanten geen reden om niet binnen te stappen in een winkel.

Meedoen?

Meedoen is eenvoudig: Sluit in het stookseizoen uw deur en laat uw klanten met het bordje ‘Natuurlijk zijn wij open’ zien dat uw winkel wel degelijk open is. Het bordje wordt gratis aangeboden door de gemeente Wageningen. Als u een airco hebt, kan het bordje ook ‘s zomers goed van pas komen! Vraag het gratis bordje (ter waarde van 20 euro) zelf aan via info@wageningencentrum.nl. Deze actie is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Wageningen, Wageningen Werkt Duurzaam en Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW).