Mobiliteit

Slimme bandenpomp
Wethouder Peter de Haan opent de Slimme bandenpomp bij het kantoor van Alfa Accountants en Adviseurs in Wageningen, augustus 2020

Slimme Bandenpomp

De meeste auto’s blijken rond te rijden met een (veel) te lage bandenspanning. Dat zorgt voor onnodige kosten, vervuiling en veiligheidsrisico’s. Bij Alfa Accountants en Adviseurs in Wageningen kan iedereen eenvoudig en gratis de banden op de juiste spanning brengen met de Slimme Bandenpomp. Met enkele simpele vragen helpt de pomp om de bandenspanning goed in te stellen, handmatig of met behulp van het kenteken. De Slimme Bandenpomp corrigeert voor factoren zoals seizoen, buitentemperatuur, gereden afstand en belading. Anders dan bij een reguliere bandenpomp heb daardoor weinig kans om alsnog met de verkeerde bandenspanning weg te rijden.

De pomp is voor iedereen te gebruiken, 24 uur per dag, op locatie Agro business Park 85 in Wageningen. De pomp kan overweg met alle autobanden, behalve vrachtwagens met meer dan vier banden of een druk van meer dan vijf bar. Ligt Alfa Wageningen niet op je route? Kijk op bandopspanning.nl voor andere locaties in Nederland.

Mobiliteitsconvenant Regio Foodvalley

De regio Foodvalley wil stimuleren dat meer werknemers kiezen voor duurzaam vervoer. Goed voor het milieu én voor de bereikbaarheid in de regio. Een goede bereikbaarheid vraagt om investeringen in openbaar vervoer en infrastructuur, maar ook om inspanningen van werkgevers en werknemers om de spits te mijden en/of gebruik te maken van alternatieve vervoersmiddelen.

Daarom hebben Provincie Gelderland, Regio Foodvalley en diverse werkgevers het Mobiliteitsconvenant Regio Foodvalley ondertekend. In dit convenant leggen grote en kleine werkgevers uit de regio afspraken vast over het stimuleren van hun werknemers over anders dan met de auto reizen, minder vaak en buiten de spits. En zeggen ze toe om ervaringen en plannen te delen om van elkaar te kunnen leren. Op de website van Regio Foodvalley vind je meer informatie.

Slim reizen en slim werken

Van slim reizen en slim werken profiteren werknemers én werkgevers. Kortere files, lagere kosten, hogere productiviteit en betere bereikbaarheid. Werkgevers die goed over slim reizen en werken nadenken, creëren geweldige kansen als het gaat om tevreden medewerkers, meer efficiency en kostenbesparing.

Slim reizen

Er prima alternatieven zijn voor woon-werkverkeer, zakelijk rijden en parkeren. Een schoner en zuiniger vervoermiddel, groene brandstoffen of een andere route, reizen buiten de spits, autodelen, fietsen, openbaar vervoer, slimme reisinformatie voor werknemers. Er is van alles is mogelijk!

Slim reizen en slim werken gaan hand in hand. Er zijn meestal veel alternatieven op het traject van vervoer en werken. Denk aan virtueel vergaderen, auto delen, flexibele werktijden of bijvoorbeeld telewerken. Oplossingen die de verkeersdruk verminderen, geld besparen en efficiënter werken mogelijk maken. Zo zijn er tal van slimme manieren van reizen en werken waar werknemers en werkgevers van profiteren.

Slim werken

Slim reizen en slim werken gaan hand in hand. Door na te denken over alternatieve oplossingen kunt u verrassend veel bereiken. Bij slim werken gaat het om telewerken en virtueel vergaderen (teleconferencing) om reistijd te verkorten en werktijd effectiever te benutten. De laatste ICT-technologie op dit gebied is heel betaalbaar! Maar ook om flexibele arbeidsvoorwaarden, flexibele lease en om communicatie en organisatie.

Meer informatie op: www.debereikbarevallei.nl

Autodelen en laadpunten in Wageningen

In Wageningen is autodelen zeer succesvol. Deelauto's worden aangeboden via MyWheels, GreenWheels en Snappcar. Een overzicht van deelauto's is is te zien op ikbenhopper.nl. De overstap van autobezit (of het bezit van een tweede auto) naar autodelen zorgt voor bewuster en minder autogebruik en daarmee voor minder CO2 uitstoot. De eerste elektrische deelauto in Wageningen is in gebruik door MyWheels en staat in het centrum geparkeerd op het parkeerterrein aan de Niemeijerstraat 25.

Elektrisch rijden

De batterijen van elektrische auto’s moeten worden opgeladen met stroom. Omdat in veel gevallen onvoldoende parkeergelegenheid is op eigen terrein van bewoners en bedrijven biedt de gemeente in het openbaar gebied laadpunten aan om de accu van elektrische auto’s via een laadkabel op te laden. Deze laadpunten leveren groene stroom aan de accu. Dit betekent dat u geen CO2 uitstoot voor de elektrisch gereden kilometers. Ook veroorzaken elektrische voertuigen geen lokale uitstoot van fijnstof.

In Wageningen kunt u elektrische auto's opladen met groene stroom. Bij de oplaadpalen in het centrum hoeft u niet te betalen voor het parkeren tijdens het opladen. Voor het gebruik van laadpalen betaalt u het tarief dat met de stroomleverancier is overeengekomen. De locaties van de oplaadpalen kunt u vinden op de website www.oplaadpalen.nl.

Gaat u een elektrische auto aanschaffen en staat er nog geen laadpunt bij u in de buurt meldt u dan aan bij Allego. Zij plaatsen in opdracht van de gemeente Wageningen laadpalen in de openbare ruimte. U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zo moet u een elektrische auto hebben of op korte termijn, aantoonbaar, er een aanschaffen, de actieradius van de auto minimaal 50 km zijn en u niet over een eigen oprit beschikken. Via de volgende link komt u op de website van Allego.

ikbenhopper autodelen

Klimaatneutraal wagenpark met groengas van tankstation Nudepark

In de tankstation aan Nudepark 200 in Wageningen kan duurzaam groengas getankt worden. Verschillende bedrijven waaronder taxibedijf PerTax en adviesbureau Buro Blauw maken met groengas het wagenpark klimaatneutraal. Het wagenpark van Afvalcombinatie de Vallei (ACV) rijdt ook op groengas.

Wat is groen gas?

Groen gas is biogas uit de vergisting van afval, mest en rioolslib, opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit (zie www.orangegas.nl). Het concept van groen gas werkt hetzelfde als bij groene stroom: in feite tank je gewoon aardgas, maar via certificaten wordt er elders groen gas in het aardgasnetwerk gepompt. Groen gas bestaat, net als aardgas, uit methaan. Het is dus iets anders dan lpg ofwel autogas (een mengsel van propaan en butaan). Lpg ontstaat bij productie en behandeling van aardgas en aardolie en is een fossiele brandstof.

Zelfrijdende auto tussen Ede en Wageningen