Terug naar alle voorbeelden
Bestuursleden van de introductiedagen voor studenten in Wageningen

Groen kennismaken met Wageningen op de AID

De Algemene Introductiedagen (AID) van de WUR en Aeres zijn niet alleen strak georganiseerd, maar ook nog eens diepgroen. Het bestuur is er apetrots op dat ze vier van de vijf afgelopen jaren de prijs wonnen voor de duurzaamste introductieweek van Nederland. En ook dit jaar gaan ze daar weer voor.

“Alles is onder controle”, vertelt Amy Kerssens, voorzitter van de AID. Ze is behoorlijk relaxt als ik haar spreek vlak voor het evenement losbarst, maar ze is dan al ook sinds november fulltime bezig met de organisatie, samen met haar vier mede-bestuursleden. Een van haar taken is om alles zo duurzaam mogelijk te laten verlopen.

Statiegeldbekers

“Voor een deel hebben we het geluk dat we mee kunnen liften op de groene maatregelen van de WUR”, geeft Amy toe. “Zo gebruiken we de groene WUR-stroom en scheiden we ons afval net als binnen de gebouwen. Maar we gaan nog een flinke stap verder.” Want bij afval is scheiden wel aardig, maar voorkomen nog beter. “Daarom gebruiken we bij het grote openingsfeest en festival hardplastic statiegeldbekers. Er zijn overal watertappunten en mensen kunnen bij aanmelding een mooie AID-dopper kopen. Dat scheelt een hoop wegwerpflesjes.”

Ook voedselverspilling is een hot item. De 2400 deelnemers – ‘AID-lopers’ genoemd – en enige honderden mentoren eten een heleboel broodjes, maar hoeveel dat er precies zijn, scheelt natuurlijk per groepje. “Elk groepje krijgt nu een lunchkrat, in plaats van losse lunchpakketten. Dat scheelt al afval. In die krat zit vervolgens een beperkt aantal belegde broodjes. Wie meer wil, kan op elke lunchplek bij een centrale kraam extra broodjes en beleg afhalen. We hopen dat er zo veel minder broodjes worden weggegooid.”

Vleesloze Dinsdag

En wát er dan op het menu staat, bij die lunch en bij het avondeten op de studieverenigingen, is zo lokaal mogelijk. “En”, benadrukt Amy, “één dag is helemaal vegetarisch, onze Meatless Tuesday!”

Drukwerk is al enige jaren vrijwel uitgebannen bij de AID. “Het programma staat op de AID App, en voor die paar mensen die geen smartphone hebben, maken we een printje. En in plaats van de vroegere AID-dagkrant, hebben we nu het AIDaily-videoverslag.”

Fietsles

Qua vervoer zit je natuurlijk ook goed in Wageningen. Amy: “Alles gebeurt per fiets, en ook als organisatie beperken we ons autogebruik tot het absolute minimum. AID-lopers die nog geen fiets hebben, kunnen er na hun aanmelding eentje kopen. Met 69 nationaliteiten in huis, zijn er natuurlijk altijd deelnemers die nog niet kunnen fietsen, en die krijgen dan meteen fietsles.”

Hebben de AID-lopers eigenlijk wel door dat ze aan zo’n diepgroen evenement meedoen? “Ook daar gaan we voor zorgen!”, zegt Amy enthousiast. “In de AIDaily komt dagelijks een duurzame item, en verder hangen we duurzame AID-weetjes op de wc’s. Daar komt iedereen tenslotte wel een keertje!”

Foto bovenaan pagina; AID-bestuur Nadine, Sanne, Sophie, Marte en Amy: “Met de AID-doppers en overal watertappunten voorkomen we een hoop wegwerpflesjes”. © Guy Ackermans