Vernieuwde Rijn IJssel Vakschool Wageningen op en top duurzaam

22 oktober 2019

De vernieuwde Vakschool Wageningen is niet alleen een inspirerende leeromgeving met een eigen hotel, restaurant, brasserie, café en een Konditorei: het is ook nog eens op en top duurzaam. Bijna 800 studenten zijn 26 augustus gestart in deze nieuwe school aan de Marijkeweg. Op 27 november vindt de feestelijke opening plaats. “We zijn trots op het technisch concept van verantwoord en modern bouwen”, zegt Carel Rink, projectdirecteur van de nieuw- en verbouw. “En bovenal op het onderwijskundige aspect: kom je bij ons binnen, dan loop je letterlijk de praktijk in. We leren studenten koken zonder verspilling”.

Alsof je de plaatselijke Konditorei binnenloopt: de koffiebroodjes liggen in de vitrine, de bonen in de koffiemachine worden gemalen en tafels met Thonet-achtige stoelen – met de typische ronde houten rugleuning – nodigen uit te gaan zitten. Welkom bij Vakschool Wageningen waar studenten deze ‘winkel’ runnen. Lopen we langs de Konditorei dan komen we als vanzelf bij het restaurant. Studenten leren hoe ze een tafel dekken. Even verder op de begane grond zien we door de grote open ramen van de keukens de koks in opleiding groentes snijden.

Nieuwe leeromgeving faciliteert cohesie
Rink: “Doordat de ruimtes in verbinding met elkaar staan en studenten van verschillende opleidingen in deze open ruimtes leren, ontstaat er als vanzelf ook veel meer verbinding tussen de opleidingen. Een derdejaarsstudent van de opleiding facilitair brengt óók een kopje koffie naar gasten of corrigeert een eerstejaars die in de bediening staat, net zoals het in de praktijk ook gaat. Horeca, facilitair, bakkerij en toerisme zijn geen eilandjes. En deze nieuwe leeromgeving faciliteert deze cohesie.”

Warmte-terugwinsysteem
Het uitgangspunt van de bouwplannen was om zo duurzaam mogelijk te werken. Daarom is het oude pand slechts deels gesloopt en de nieuwbouw geïntegreerd in het bestaande gebouw. Het afval is tot een minimum beperkt en zoveel mogelijk meubels en materialen zijn hergebruikt. Rink: “Beslagmixers zijn bijvoorbeeld weer gereviseerd en tafels zijn geschuurd en opnieuw gelakt en ook veel ander meubilair is hergebruikt.” Bovendien is er goed nagedacht over het energieverbruik. Het warmte-terugwinsysteem gebruikt restwarmte uit ventilatielucht om de school te verwarmen en op het dak zijn 644 zonnepanelen geplaatst. “We besparen maar liefst 89 procent op energiekosten ten opzichte van het oude gebouw aan de overkant (Marijkeweg 20).”

Soep van restjes tomaat
Niet alleen is het gebouw in technisch opzicht duurzaam gebouwd en verbouwd: ook studenten leren zo duurzaam mogelijk te werken. Rink: “Ons hotel heeft niet voor niets het Green Key-keurmerk Goud wat onder mee betekent dat we verantwoord inkopen, zoals vlees en vis met keurmerk. Ook houden we rekening met de seizoenen zoals bij groenten, vis en wild. We leren ze koken en bakken zonder verspilling. Heb je restjes tomaat? Dan maak je daar een soep van. En afval scheiden we in vier bakken: papier, plastic, gft en rest.”

Elkaars kennis versterken
Duurzaam werken blijft altijd in beweging zegt Rink. “We gaan mee met ontwikkelingen in de markt van gezond eten, kleinere porties, minder vlees, meer groente, veganistische maaltijden… We zitten hier midden in de Foodvalley en zijn Klimaatpartner van de gemeente Wageningen. Door samen te werken kunnen we gebruik maken van elkaars kennis en kunnen we elkaar versterken.”

Nieuwsgierig geworden?
Ga gerust eens langs voor een lunch, diner of overnachting in hotel De Nieuwe Wereld. Een vergaderzaal reserveren kan ook. U vindt de Rijn IJssel Vakschool aan de Marijkeweg 5 in Wageningen.