Start bouw ‘Zon op Bedrijfsdaken’

30 oktober 2019

Op 30 oktober is de bouw van zonne-energiesystemen op daken van zes bedrijven in Wageningen van start gegaan, met een aftrap bij de HEMA. Daarna komen er ook zonnepanelen op de daken van o.a. Modehuis De Windt, Theater Junushoff en De Plataan. Het is het resultaat van een collectieve inkoopactie van ‘Zon op Bedrijfsdaken’.

Wethouder Peter de Haan: “Als gemeente zijn we heel blij met de resultaten die met de collectieve inkoop van ‘Zon op Bedrijfsdaken’ hebben bereikt. Voor de gemeente betekent dit weer een stap in de verduurzaming van Wageningen. We zijn ontzettend trots dat deze ondernemers meedoen en hopen zo voor nog meer ondernemers in de toekomst hetzelfde te kunnen betekenen.”

Ruud van Doorn (HEMA Wageningen): ‘Wat ben ik blij dat de zonnepanelen nu ook echt op de daken komen. Het heeft even geduurd, maar middels de collectieve inkoop van ‘Zon op Bedrijfsdaken’ werd het uiteindelijk een heel gemakkelijk proces. We hoefden het alleen nog maar in te koppen. Dank aan de gemeente, Wageningen Werkt Duurzaam en ECONNETIC voor dit initiatief en de begeleiding.”

Collectief project

Op initiatief van de gemeente Wageningen is in 2017 een project gestart om bedrijven te enthousiasmeren om hun daken te benutten voor zonne-energie. Er is gekozen voor een collectieve inkoop van ‘Zon op Bedrijfsdaken’. Ondernemers die het zonne-systeem niet direct zelf konden bekostigen hebben gebruik kunnen maken van het Energiefonds van de gemeente. Ondernemers zijn in het hele proces ondersteund door onafhankelijk adviesbureau ECONNETIC. Hiermee zijn obstakels uit de weg genomen, werd voor hen subsidie aangevraagd en was er begeleiding in het keuzeproces om tot realisatie van zonnepanelen over te gaan. Zo waren ondernemers verzekerd van de beste deal. Meerdere installateurs zijn met elkaar vergeleken en diegene met de beste voorwaarden, in dit geval EnerSolar, gaat de komende tijd in Wageningen aan de slag.  Door het bundelen van meerdere daken levert het een groot voordeel voor de ondernemer op. In totaal worden er ruim 1100 panelen geplaatst.

Bent u ook een ondernemer met een onbenut dak? Wilt u graag uw steentje bijdragen door uw bedrijf te verduurzamen en daarmee ook financieel te profiteren? Neem dan contact op met de energiecoach. Hij helpt u graag op weg!