Ruud van Doorn verduurzaamt de HEMA

HEMA Wageningen

8 oktober 2018

Ruud van Doorn, eigenaar van de  HEMA in Wageningen, heeft als natuurliefhebber en duiker hart voor het klimaat. Hij zet daarom flink in op verduurzaming van zijn winkel.

“Als ik ga duiken, zie ik wat er gaande is met de koraalriffen door de klimaatverandering. Ook walg ik van de plastic soep in onze oceanen. Als mens wil ik graag deze mooie aarde doorgeven aan onze kinderen, dus voelt het goed om met energievraagstukken bezig te zijn. Het mes snijdt aan meerdere kanten.”

Besparen op licht

Ruud heeft het energieverbruik van het pand al sterk teruggebracht door vervanging van de oude verlichting door ledverlichting. De verwachte besparing was 10%, maar bleek eerder 20% te zijn. “Dat komt omdat ledverlichting niet alleen minder energie gebruikt, maar ook veel minder warmte afgeeft, waardoor de koeling minder hoeft te draaien.”

Warmte besparen

Onlangs heeft Ruud ook een nieuwe elektrische pui laten plaatsen, met elektrische deuren. “De nieuwe deuren gaan in de winter alleen open als er iemand naar binnen wil, dus de warmte blijft binnen. En toch blijven we goed bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. Met de nieuwe pui verwachten wij weer een 10% besparing op het energiegebruik.”

Zon op Bedrijfsdaken

De HEMA doet ook mee in het collectieve project ‘Zon op Bedrijfsdaken’. Op zo’n 20 locaties zal 4,5 megawatt aan zonne-energie gerealiseerd worden. Het dak van de HEMA is goed voor 600 m2. “Onze werknemers en klanten verwachten van ons een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als ondernemer realiseer ik me ook dat we geen rente krijgen op de bank, dus een laag rendement is altijd beter dan niks”, aldus Ruud.

Klimaatneutraal Wageningen

Stichting Ondernemersfonds Wageningen (SOW) is klimaatpartner van de gemeente die in 2030 de doelstelling heeft van klimaatneutraal. Dit gaat niet vanzelf en vraagt van ondernemers om ook stappen te zetten. Er zijn gelukkig behoorlijk wat subsidies en fiscale voordelen beschikbaar die dit vergemakkelijken.