Klimaatontbijt ‘circulair’

25 februari 2020

Op 11 februari heette Paul Veltman, bestuurslid Korfbalvereniging (KV) Wageningen, de Klimaatpartners van Wageningen Klimaatneutraal, welkom voor het klimaatontbijt in sportcomplex Het Binnenveld. KV Wageningen ontvangt inmiddels regelmatig honderden toeschouwers in de in 2018 opgeleverde, circulair gebouwde sportaccommodatie. Tijdens een rondleiding wijzen Paul Veltman en Odin Wenting (sporttechnisch adviseur) de deelnemers op tal van maatregelen die zijn genomen waardoor Het Binnenveld één van de duurzaamste sportaccommodaties van Nederland is.

De maatregelen lopen uiteen van LED-verlichting, stoelen gemaakt van gerecyclede PET-flessen, geen gebruik van verf of coatings, elektrische verwarming (geen gasaansluiting), afvalscheiding, en -naast frietjes- gezonde snacks in de kantine. Het houtwerk van rubberwood, een restproduct in de rubberindustrie, is duurzaam en nagenoeg onverwoestbaar; nuttig voor in de kleedkamers.

René de Klerk, adviseur circulair inkopen bij Rendemint, vertelde hoe bij het realiseren van het sportcomplex er tal van keuzes en afwegingen gemaakt moeten worden. Veel is gelukt, maar vanwege de kosten kan lang niet altijd het vanuit duurzaamheidsoogpunt hoogst haalbare alternatief gekozen worden. Het dak van de sportaccommodatie is inmiddels voor ongeveer een derde gevuld met zonnepanelen. Albert de Joode lichtte toe hoe middels het Softs-concept bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen bijdragen om het dak te vullen. De Softs points – meervoudig bruikbare oppervlaktes – op de gevel van het gebouw geven naast elektrische energie ook lucht zuivering en communicatie mogelijkheden waarvan de opbrengst terugvloeit naar duurzame investeringen.

Tijdens het heerlijke ontbijt, verzorgd door de Rijn IJssel Vakschool, was er de gelegenheid voor deelnemers om iets te pitchen en om te netwerken. Ook nam studentenvereniging KSV, de nieuwste Klimaatpartner van Wageningen Klimaatneutraal, hun Klimaatcertificaat in ontvangst. Wilt u ook Klimaatpartner worden? Dat kan! Meld u aan via klimaatpartners.