Hoe gaat het met Wageningen Werkt Duurzaam?

logo WWD

20 december 2018

Nu het einde van het jaar in zicht komt, is het een goed moment om de balans op te maken voor Wageningen Werkt Duurzaam (WWD). Komen we dichterbij een energieneutrale stad, zoals we wensen voor 2030?

Kinderopvang Wageningen is onlangs toegetreden als 20e participant van WWD. Participanten van WWD nemen de verduurzaming van hun eigen organisatie serieus en door ondersteuning van de activiteiten van WWD helpen ze ook de missie, een klimaatneutraal Wageningen, dichterbij te brengen. “Sinds de oprichting van WWD in 2017 hebben we ruim 90 bedrijven voorzien van een energieadvies”, zegt Frank Zegers, de drijvende kracht achter WWD. “Daarvan hebben 35 bedrijven advies ontvangen over zonne-energie of doen ze mee in het collectieve Zon op Bedrijfsdaken project. Voor zonnepanelen bij deze bedrijven is inmiddels subsidie toegezegd.” Het betreft de ongeveer 5 miljoen euro aan SDE+ exploitatiesubsidie van RVO voor de plaatsing van 15.000 zonnepanelen. “Belangrijk is ook de ondersteuning die we met onze adviseurs bieden ná het energieadvies. Door hulp bij de aanvraag van offertes en subsidies proberen we ervoor te zorgen dat het advies ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.”

Energie van concrete resultaten

“Verschillende bedrijven of organisaties hebben echt al concrete resultaten bereikt”, zegt Zegers. “Bij bijvoorbeeld NVLTB, de tennisvereniging in Wageningen, is het energieverbruik met meer dan de helft gedaald, van 100.000 naar 40.000 kWh per jaar. Dit is bereikt door LED baanverlichting en de plaatsing van zonnepanelen. Wageningen Werkt Duurzaam heeft daarbij geadviseerd en subsidies aangevraagd.” Op het Business en Science Park Wageningen zijn er al twee bedrijven geheel zonder een gasaansluiting. Informatietechnologiebedrijf Noldus is afgelopen jaar gasloos geworden en wordt nu helemaal verwarmd door warmtepompen. Daarvoor ontving Noldus de wisseltrofee Mijlpaal Klimaatneutraal Wageningen. “Het geeft me energie en voldoening wanneer er écht iets gerealiseerd wordt”, zegt Zegers.

Lokaal actief

Voor de energieadvisering werkt WWD samen met verschillende adviseurs. Maar Frank Zegers ondersteunt als energiecoach zelf ook Wageningse bedrijven. Al sinds zijn opleiding Milieuhygiëne aan de WUR heeft hij interesse in duurzaamheid. “Na mijn studie twijfelde ik tussen het werken aan duurzame energiesystemen of het opzetten van een bierbrouwerijtje”, vertelt hij. “De keuze heeft goed uitgepakt, hoewel een bierbrouwerij helemaal niet zo’n gek idee was, gezien al die hippe brouwerijtjes die de laatste jaren op de markt verschijnen”. Zegers werkte 20 jaar bij adviesbureau Ecofys op het gebied van energie en duurzame energie in de gebouwde omgeving. Nu ondersteunt  Frank Zegers Wageningse bedrijven en instellingen bij het duurzamer maken van Wageningen. “Het is leuk om lokaal te werken, ondernemers te leren kennen en te zien dat er ook écht projecten gerealiseerd worden. Samen met de WWD-participanten en de Wageningse klimaatpartners zijn we op de goede weg, maar er is nog voldoende werk te doen. Uiteindelijk kunnen we alleen door samenwerken het verschil maken. Daar maak ik me sterk voor, samen met ondernemers en adviseurs in de regio.”