Hanny Pijnenburg van Colors: “Blij met Energiescan”

Hanny Pijnenburg van Colors

18 december 2018

Restaurant Colors World Food liet afgelopen zomer een Energiescan doen. Daar kwamen een hoop interessante tips uit. Eigenares Hanny Pijnenburg: “Heel prettig dat Wageningen Werkt Duurzaam dit kosteloos aanbiedt. We zijn enthousiast met de resultaten aan de slag gegaan.”

Hanny hoorde van de Energiescan op een bijeenkomst van Wageningen Werkt Duurzaam voor ondernemers in de binnenstad. “Een paar maanden geleden kwam de energieadviseur langs, en heeft het hele bedrijf van onder tot boven bekeken. Korte tijd later ontvingen we het rapport waarin alle mogelijke maatregelen staan, inclusief de kosten en een advies over de volgorde van aanpak.”

Apparatuur pas aan als het nodig is

Het rapport van de Energie Quickscan bevatte een combinatie van hele grote, maar ook eenvoudige kleine maatregelen. Hanny: “Zo raadde de adviseur bijvoorbeeld aan om de keukenapparatuur pas aan te doen als je het gaat gebruiken. Terwijl we gewend waren dat de eerste die binnenkwam gelijk een rondje liep om alles aan te zetten. Heel simpel eigenlijk. Een andere eenvoudige tip is een timer op de cv-thermostaat, zodat die ’s nachts vanzelf uitgaat, ook als iemand vergeet om hem laag te zetten.”

Binnenkort laat Hanny de wc’s uitrusten met een bewegingssensor voor de verlichting. “Dan brandt die alleen als het nodig is. Voor de rest is de meeste verlichting in het restaurant al led, en binnenkort gaan we ook de keukenlampen vervangen door ledlampen.” De koel- en vriescellen bleken al behoorlijk energiezuinig te zijn. Wat nog wel aangepakt kan worden is de cv-ketel, maar daarover zal Hanny in gesprek moeten met de verhuurder. Uiteraard keek de adviseur ook naar de mogelijkheden voor zonnepanelen. “Helaas blijkt ons pand daar niet geschikt voor te zijn, maar dat is ook goed om te weten.”

Lees het hele interview