Fors besparen op energie-inkoop en netwerkkosten

Uw energiekosten bestaan uit de leveringskosten en uit de netwerkkosten. Op beide posten zijn soms aanzienlijke besparingen mogelijk.

Besparen op energie-inkoop

De elektriciteitsprijzen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Maar leveranciers passen niet automatisch uw tarief aan. Daarom betaalt u vaak teveel. Na een factuurcheck door de energiecoach kon Medisch Centrum Kortenoord door aanpassing van het energiecontract bij dezelfde leverancier een paar duizend euro op jaarbasis besparen. Via energievergelijkingssites kunt u een beeld krijgen van de besparingsmogelijkheden. Als u nu besluit om van leverancier te wisselen of uw contract aan te passen kijk dan ook naar de mogelijkheden om groene stroom en CO2 gecompenseerd gas in te kopen.

Een rekenvoorbeeld:
Uw huidige kale tarieven (zonder belastingen) zijn:
Elektra hoog €0,06/kWh, Elektra laag €0,04/kWh, Gas €0,27/m3.

Uw nieuwe tarieven zijn:
Elektra hoog €0,048/kWh, Elektra laag €0,036/kWh, Gas €0,224/m3.

Als u een verbruik heeft van: 70.000 kWh hoog, 25.000 kWh laag en 20.000 m3, gas dan is uw voordeel door overstappen bijna €2.000 per jaar.

Besparen op netwerkkosten

De kosten voor het gebruik van het netwerk betaalt u aan Liander. Deze kosten zijn afhankelijk van de capaciteit van uw aansluiting voor gas en elektra. Het komt regelmatig voor dat bedrijven betalen voor capaciteit die ze niet benutten. Het verkleinen van de capaciteit van de elektriciteitsaansluiting of van de gasmeter kan dan een aanzienlijke vaste besparingspost opleveren.

Een rekenvoorbeeld:

Uw huidige elektriciteitsaansluiting heeft een capaciteit van 3 x 63 A en uw gasaansluiting een capaciteit van G16.
U betaald dan jaarlijks circa €1900 aan periodieke netwerkkosten.

U kunt volstaan met een elektriciteitsaansluiting met een capaciteit van 3 x 35 A en een gasaansluiting met een capaciteit van G10. U betaald dan nog maar €930 aan netwerkkosten.

Uw voordeel op jaarbasis is bijna €1.000.

Uw energiespaarpot

De kostenbesparingen op energie-inkoop en netwerkkosten kunt gebruiken om uw energiespaarpot te vullen. In bovenstaand voorbeeld jaarlijks bijna €3.000. Daarvan kunt investeringen doen die uw gebruik verlagen en nog meer kostenvoordeel opleveren.

Meer informatie: