Dit najaar voor snelle beslissers nog 50% subsidie op energielabeladvies

energielabel

31 oktober 2019

Wageningen Werkt Duurzaam heeft dit najaar voor de snelle beslissers nog 50% subsidie beschikbaar voor energielabeladviezen voor ondernemers. Eigenaren van bedrijfspanden die verhuren hebben de verplichting om een energielabel op te laten stellen. Zij kunnen van deze subsidie profiteren. Voor eigenaren van bestaande kantoren gelden er per 1 januari 2023 ook minimum eisen aan het energielabel. Dat moet dan minimaal energielabel C zijn.  Als u dit najaar nog een officieel energieprestatieadvies met energielabel (EPA-utiliteitsbouw) laat uitvoeren krijgt u van Wageningen Werkt Duurzaam dankzij een bijdrage van de provincie daarvoor 50% subsidie (met een maximum van €1.000 per advies). Kijk voor meer informatie op: subsidie voor energieadvies

Energielabelverplichting voor bedrijfspanden

Bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is sinds 1 januari 2008 een geldig energielabel verplicht. Het geldt voor gebouwen met de volgende functies (dit kan één functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies):

  • Kantoor
  • Onderwijs, zoals scholen en universiteiten
  • Publieke functies, zoals bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra
  • Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
  • Horeca en logies, zoals hotels, pensions, cafés, restaurants
  • Sport, zoals sporthallen, stadions, zwembaden
  • Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages

Eigenaren van  utiliteitsgebouwen die het pand verhuren zijn dus wettelijk verplicht om een energielabel op te laten stellen.

 >> Op deze pagina van RVO vindt u meer informatie over de energielabelverplichting.

Verplichting energielabel C bestaande kantoren per 2023

Ieder kantoor groter dan 100 m2 moet in 2023 minimaal energielabel C hebben. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden.

Deze verplichting staat in het Bouwbesluit. Naar schatting moeten bij meer dan helft van de kantoren in Nederland maatregelen genomen worden om aan deze verplichting te voldoen. De verwachting is dat alle kantoren in 2030 gemiddeld energielabel A moeten hebben.

Check uw pand samen met Wageningen Werkt Duurzaam

Wageningen Werkt Duurzaam biedt 50% subsidie op een energielabel-prestatieadvies (met een maximum van € 1.000). Daarin wordt in kaart gebracht waar uw pand staat en wat voor maatregelen u kunt treffen om minimaal een energielabel C te realiseren en wat u kunt doen om naar energielabel A te gaan.
Kijk voor meer informatie op: subsidie voor energieadvies

De energielabel C-verplichting voor kantoren gaat gelden vanaf 1 januari 2023. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag het niet meer als kantoor gebruikt worden. Wel gelden er enkele uitzonderingen, waaronder:

  • Kantoor(ruimte) gebruikt als nevenfunctie (<50% gebruiksoppervlak heeft kantoorfunctie)
  • Monumenten (Rijk/prov./gem.) *beschermde stads- en dorpsgezichten behoren hier niet toe
  • Binnen 2 jaar te slopen/transformeren/onteigenen panden

 >> Op deze pagina van RVO vindt u meer informatie over de label C verplichting.