Autobedrijf Rové: zelf energie opwekken is beter

14 december 2018

“Na de bijeenkomst bij Wageningen Werkt Duurzaam vonden we dat we wel een keer iets moesten doen. Het is natuurlijk onzin dat je zoveel per maand kwijt bent aan energie. Als je het zelf op kunt wekken is dat altijd beter”, zegt Gert-Jan Veltman.

Hij en Marco Roseboom zijn beide eigenaar van Autobedrijf RoVé. “De bedrijfsnaam is een samentrekking van onze achternamen”, voegt Veltman toe. Op het platte dak van RoVé komen binnenkort 147 zonnepanelen. Ze worden geplaatst door het Wageningse bedrijf Masters in Solar. “We moesten lang wachten op het nieuws van de constructeur dat het dak geschikt is voor het dragen van zonnepanelen”, vertelt Veltman. “De zonnepanelen komen in een schuine stellage te staan, gericht op het zuid-westen”, vult Roseboom aan. “De belasting van het dak is 15 kilo per vierkante meter. Er moet veel ballast bij, om te voorkomen dat de panelen wegwaaien.”

Makkelijker met het Energiefonds

Na de bijeenkomst ‘Ambachtelijke industrie’ van Wageningen Werkt Duurzaam in april dit jaar deed Frank Zegers een Energie Quickscan bij Rové. Het investeren in zonnepanelen is een bewuste keuze van de compagnons. Veltman maakt een rekensommetje. “Voor dit bedrag konden we ook vier auto’s neerzetten van 10.000 euro. Dan hadden we bij de verkoop ervan een beter rendement gehad. Met auto’s verdien je meer dan wat je met de zonnepanelen verdient. Het is wel je werkkapitaal wat eraf gaat.” De hele investering kost het autobedrijf 40.000 euro. “Het is natuurlijk een smak geld, maar met het Energiefonds van Wageningen Werkt Duurzaam wordt het wel makkelijker”, zegt Veltman.

Lees het hele interview