Voedselverspilling

Wereldwijd wordt ongeveer 1/3 van al het voedsel verspild. Dat betekent dat zo’n 1,4 miljard hectare landbouwgrond gebruikt wordt om voedsel te produceren dat niemand ooit zal eten. Dit is een oppervlakte groter dan heel China.

In Nederland wordt jaarlijks €150 per persoon per jaar aan voedsel verspild, dat is ongeveer 50 kilo per persoon. Dit is een gigantische afvalberg aan kostbaar eten. Daarnaast verspillen de producenten, tussenhandelaren horeca en supermarkten ook nog eens jaarlijks €2,5 miljard aan voedsel. Zonde van het geld, zonde van de energie en van het water dat nodig is om al dit voedsel te produceren. Wil je hier meer over weten? Kijk dan bij het Voedingscentrum: Voedselverspilling in huishoudens (pdf).

Wageninngs stadsdichter Ivanka de Ruijter schreef het ‘Recept van wat restte’ en las dit op 28 juni 2018 voor in de bblthk.

Wat kun je zelf doen?

Samen tegen voedselverspilling

Tussen nu en 2030 de helft minder voedsel verspillen in Nederland. Dat is de ambitie van stichting Samen tegen Voedselverspilling, waar ook de gemeente Wageningen aan meedoet. Dit initiatief is in december 2018 opgericht om de nationale agenda tegen voedselverspilling professioneel op te pakken. Nederlandse bedrijven, maatschappelijke organisaties, wetenschappers, overheid en consumenten komen via de stichting samen in actie. Het initiatief is daarmee hét nationale platform dat partijen rond het thema voedselverspilling bij elkaar brengt, initiatieven met elkaar verbindt en een brede, systematische aanpak mogelijk maakt. Veranderingen komen hiermee in een stroomversnelling. Samen tegen Voedselverspilling fungeert tevens als kennis- en expertisecentrum met een helpdeskfunctie voor bedrijven in de voedselketen. Zie ook dit artikel in Trouw. Wageningen University & Research is vanuit haar jarenlange ervaring op het gebied van monitoring en optimalisatie van voedselketens betrokken bij de stichting en ontwikkelt momenteel de voedselverspillings-monitor.

Voucherregeling

Een manier voor bedrijven om aan de slag te gaan met innovaties voor het voorkomen en verminderen van voedselverspilling of het tot waarden brengen van onvermijdbare reststromen in hun processen en/of keten toe te passen, is gebruik te maken van de voucherregeling. Bedrijven uit de hele voedselketen, zowel multinational als groot bedrijf, MKB(+), sociale ondernemingen en start-ups kunnen via de regeling gebruik maken van de kennis en expertise die bij Wageningen University & Research aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan een adviesgesprek, validatie van een nieuwe techniek of onderzoek naar de haalbaarheid van nieuwe toepassingen van reststromen.

Meer lezen over voedselverspilling in Nederland

_____________________________________________________

Reducing Food Waste together

Wageningen strives to reduce food waste:

  • In 2018 Jumbo Verberne Wageningen opened the first food waste reducing store shelf in the world. Filled with products made by the platform Verspilling is Verrukkelijk (Food Waste is Delicious), made from ingredients that would otherwise have been wasted. Food waste can be good taste!
  • In January 2019 the app Toogoodtogo was launched in Wageningen. Find out where you can pick up food from being wasted today. Download the app (AppleStore / Googlestore)!
  • Foodsharing Wageningen is a team of motivated volunteers fighting food waste since 2014. Their mission is saving and sharing food that would otherwise be thrown away, to raise awareness on food waste, and offer simple solutions! Will you join in? Check Facebook @FoodsharingWageningen.