Voedselverspilling

Ongeveer een derde van al het voedsel op de wereld wordt niet opgegeten. De gemeente wil ervoor zorgen dat er in Wageningen minder voedsel verspild wordt en dat reststromen beter verwerkt en verwaard worden.

Een greep uit de activiteiten tegen voedselverspilling in Wageningen

  • Een groep vrijwilligers van Foodsharing verzamelt voedsel dat ‘over’ is en legt het in de koelkast bij Thuis Wageningen. Iedereen mag het daar ophalen.
  • Vier restaurants in Wageningen deden mee aan het project ‘Restaurants van Morgen’ en proberen ondermeer hun voedselverspilling terug te dringen.
  • In 2020 bleven veel boeren zitten met aardappelen omdat de horeca dicht ging. Om die boeren te steunen zijn in Wageningen via een speciale actie 10.000 kilo aardappelen verkocht voor een eerlijke prijs.
  • Ook deed Wageningen in september 2020 mee aan de landelijke Verspillingsvrije Week.
  • Freeze4Ease maakt diepvriesmaaltijden van overgebleven, lokale groente.
  • Wagenings stadsdichter Ivanka de Ruijter schreef het ‘Recept van wat restte’ en las dit op 28 juni 2018 voor in de bblthk.

Wat kunt u zelf doen?

Samen tegen voedselverspilling

Tussen nu en 2030 de helft minder voedsel verspillen in Nederland. Dat is de ambitie van stichting Samen tegen Voedselverspilling, waar de gemeente Wageningen aan meedoet. Dit initiatief is in december 2018 opgericht om de nationale agenda tegen voedselverspilling professioneel op te pakken. Nederlandse bedrijven, maatschappelijke organisaties, wetenschappers, overheid en consumenten komen via de stichting samen in actie. Het initiatief is daarmee hét nationale platform dat partijen rond het thema voedselverspilling bij elkaar brengt, initiatieven met elkaar verbindt en een brede, systematische aanpak mogelijk maakt. Veranderingen komen hiermee in een stroomversnelling. Samen tegen Voedselverspilling fungeert tevens als kennis- en expertisecentrum met een helpdeskfunctie voor bedrijven in de voedselketen. Zie ook dit artikel in Trouw. Wageningen University & Research is vanuit haar jarenlange ervaring op het gebied van monitoring en optimalisatie van voedselketens betrokken bij de stichting en ontwikkelt momenteel de voedselverspillings-monitor.

Voucherregeling

Een manier voor bedrijven om aan de slag te gaan met innovaties voor het voorkomen en verminderen van voedselverspilling of het tot waarden brengen van onvermijdbare reststromen in hun processen en/of keten toe te passen, is gebruik te maken van de voucherregeling van de Universiteit van Wageningen. Bedrijven uit de hele voedselketen, zowel multinational als groot bedrijf, MKB(+), sociale ondernemingen en start-ups kunnen via de regeling gebruik maken van de kennis en expertise die bij Wageningen University & Research aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan een adviesgesprek, validatie van een nieuwe techniek of onderzoek naar de haalbaarheid van nieuwe toepassingen van reststromen.

Meer lezen over voedselverspilling

Ongeveer een derde van al het voedsel op de wereld bereikt nooit iemands maag. Dat betekent dat zo’n 1,4 miljard hectare landbouwgrond gebruikt wordt om voedsel te produceren dat niemand ooit zal eten. Dit is een oppervlakte groter dan heel China. Voedselverlies en -verspilling is dus een groot probleem, vanuit het oogpunt van voedselzekerheid, maar ook vanuit duurzaamheid. Bij voedselproductie komt veel water- en energieverbruik kijken, net als CO2-uitstoot. Door het voedsel dan niet op te eten, is dit allemaal voor niets geweest. In veel delen van de keten gaat voedsel verloren: bij de boer, de opslag, vervoer, de winkels en de horeca. Maar het grootste deel verspilt de consument thuis. Hoewel huishoudens de afgelopen jaren iets minder verspilden, is de totale voedselverspilling nauwelijks minder geworden. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op: Voedselverspilling in huishoudens (pdf).

Ook in Wageningen is dit het geval en deze opgave blijft dan ook zeer belangrijk. Daarom informeren we inwoners, supermarkten en horeca en dagen we hen uit om minder voedsel te verspillen. Daarin werken we samen met Wageningse initiatieven zoals Foodsharing en Freeze4Ease en geven we ruchtbaarheid aan acties om minder te verspillen, zoals bijvoorbeeld van die van Jumbo. Ook willen we inzetten op het beter gebruiken van reststromen en het sluiten van kringlopen. Daarnaast werken we op dit thema zoveel mogelijk samen met de Regio Foodvalley.

Kijk ook op:

_____________________________________________________

Reducing Food Waste together

Wageningen strives to reduce food waste:

  • In 2018 Jumbo Verberne Wageningen opened the first ‘food waste reduction store shelf’ in the world. Filled with products made by the platform Verspilling is Verrukkelijk (Food Waste is Delicious), made from ingredients that would otherwise have been wasted. Food waste can be good taste!
  • In January 2019 the app Toogoodtogo was launched in Wageningen. Find out where you can pick up food from being wasted today. Download the app (AppleStore / Googlestore)!
  • Foodsharing Wageningen is a team of motivated volunteers fighting food waste since 2014. Their mission is saving and sharing food that would otherwise be thrown away, to raise awareness on food waste, and offer simple solutions! Pick up delicious leftover food and check Facebook @FoodsharingWageningen.