Gezonde jeugd

Goed eten en lekker bewegen, zo zorg je ervoor dat je gezond blijft. En dat geldt zeker voor kinderen! Kinderen hebben daarvoor een stimulerende, gezonde en groene speel- en leeromgeving nodig. In Wageningen bestaan verschillende initiatieven om dit te bereiken.

Samenwerken

Vele partijen zetten zich er in Wageningen voor in om in de wijk gezond eten en bewegen van de jeugd te stimuleren.

Zo werken in het brede platform Kind Centraal alle basisscholen, alle kinderopvangcentra en andere partijen in Wageningen (zoals ondermeer de gemeente, de bibliotheek, het consultatiebureau en Het Groene Wiel) samen om de omgeving te vergroenen, de fantasie te prikkelen, beweging te stimuleren en kinderen te leren over de natuur en waar ons voedsel vandaan komt.

Spelend leren

Want kinderen kunnen zelf bewuste keuzes maken als het gaat om gezond en duurzaam eten en voldoende bewegen. Het is dan wel belangrijk dat ze in leren hoe ze dat kunnen doen. Dat is dan ook de inzet van Spelenderwijs Gezond, een pilot over voedseleducatie op twee Wageningse basisscholen in samenwerking met de gemeente Wageningen, De Rijn IJssel Vakschool, Christelijke Hogeschool Ede, Menzis en de Wageningen Universiteit.

Gezond gewicht

Daarnaast doet Wageningen mee aan het landelijke programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Eén op de zeven kinderen in Nederland is immers te zwaar. Maar wat kunnen kinderen daar zelf aan doen? Helemaal niets. Daarom streven we in Wageningen naar een samenleving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. We werken toe naar een gezonde omgeving op plekken waar kinderen en jongeren veel komen. Zoals op school, de sportclub, op het werk en in de binnenstad.

Kijk op de mooie Buitenspeelkaart en ontdek alle plekken waar kinderen in Wageningen lekker kunnen ravotten.

 

 

 


Samen sterk voor een gezonde jeugd in Wageningen

Manon Ruijgrok is regisseur Gezonde Jeugd bij de gemeente Wageningen. Hier vertelt zij over de bijzondere manier waarop zij dit doel probeert te halen: vooral door samenwerking. En er is al heel veel bereikt!

Manon Ruijgrok

“In Wageningen willen we de jeugd stimuleren tot een gezonde leefstijl. Als ‘regisseur’ bij de gemeente vind ik het een hele mooie uitdaging om bij te dragen aan het creëren van een omgeving waar kinderen zo gezond mogelijk opgroeien tot actieve, gezonde volwassenen. We stimuleren de jeugd bijvoorbeeld om te bewegen, buiten te spelen, lid te worden van een sportclub, water te drinken en veel verse groente en fruit te eten.

Ik ben ervan overtuigd dat dit kan lukken als we hier allemaal een steentje aan bijdragen en samen een eenduidige boodschap uitdragen naar de jeugd. Daarom werken we als gemeente samen met heel veel andere partijen. 

Wethouder Lara de Brito werkt mee in de schoolmoestuin

Een paar voorbeelden? Met alle onderwijs- en kinderopvanglocaties bekijken we wat er al goed gaat op scholen en waar we scholen kunnen helpen om bijvoorbeeld meer beweegmomenten te introduceren in de dag, een moestuin op te zetten, of het drinken van water te bevorderen. In samenwerking met scholen zijn er in de gemeente al zes watertap-punten gemaakt. En leiders van de kinderopvang deden mee aan een dag ‘Beweegkriebels’, waarbij ze tips kregen om kinderen meer te laten bewegen. Waar mogelijk betrekken we ook ouders zoveel mogelijk, bijvoorbeeld tijdens de buitenspeeldagen.

Ook zijn er al drie sportkantines in Wageningen die gezondere producten in hun assortiment hebben opgenomen. Een vijftal nieuwe sportverenigingen willen zich daarbij aansluiten en gaan dit jaar van start met het traject ‘Gezonde Sportkantine’. Het bedrijfsleven kan er ook een rol in spelen dat het belang van gezond opgroeien breder wordt gedragen in de maatschappij. Daarom vinden we de samenwerking met bedrijven belangrijk. Zij kunnen bovendien kennis, expertise en/of financiële middelen beschikbaar stellen.”

Wilt u meer weten of bijdragen aan een gezonde jeugd in Wageningen? Heeft u een idee en/of een suggestie? Dan hoort Manon graag van u. Zij is te bereiken op telefoonnummer 06-46132921,  of per email: Manon.ruijgrok@sportservice-wageningen.nl