Aardappelberg en lokaal voedsel vinden gretig aftrek

1 juli 2020

Op vrijdag 27 juni speelde zich een bijzonder tafereel af op de Costerweg te Wageningen. Vele mensen kwamen tassen vol aardappels scheppen van de ‘aardappelberg’. Dit was een initiatief van de Slow Food Youth Movement, de gemeente Wageningen en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling als antwoord op de enorme voedseloverschotten door de coronapandemie. De overschotten zijn voornamelijk ontstaan door de wegvallende vraag vanuit de horeca, festivals en export.

Meer dan 80 mensen kwamen aardappels ophalen die ze vantevoren hadden besteld. Wethouder Lara de Brito: “Er zijn gezinnen die niet genoeg te eten hebben. Daar hoort voedselverspilling niet bij. Het is onacceptabel dat er goede aardappels worden gebruikt als veevoer of worden verbrand in een biomassacentrale.”

Direct naast de aardappelberg konden inwoners de burgers van UmaMeats vinden: een prachtige Wageningse rundvleesburger die voor 15% bestaat uit zeewier. Een lekkere en gezonde keus voor een betere wereld.

Lokaal en duurzaam: zo kan het ook!

Bovenal wilde Wageningen Eet Duurzaam onderstrepen dat er een heleboel lokaal en duurzaam eten uit de omgeving verkrijgbaar is. Daarom stond de WageningenEetDuurzaam-kraam ook naast de aardappelberg. Daar konden inwoners kennismaken met een verscheidenheid aan mooie producten van dichtbij. Het aanbod bestond onder andere uit:

Er was veel interesse in de kraam. Er zijn dan ook verschillende voordelen aan lokaal en duurzaam eten. Zo weet je precies waar je eten vandaan komt en worden er voedselkilometers bespaard. Daarnaast is er meer transparantie over de keten en krijgen de boeren een eerlijke prijs. Tevens wordt de biodiversiteit vergroot en dragen de boeren bij aan een mooi landschap.

Ondertussen nieuwsgierig geworden waar u lokaal en duurzaam voedsel kunt vinden?
Check de verschillende  locaties bij u in de buurt.

 

De Wageningen Eet Duurzaam-kraam werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de POP3 Korte Voorzieningsketens van de Provincie Gelderland en de Europese Unie.
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.