Restaurants in de regio worden duurzamer

14 oktober 2019

Nieuw onderzoek in de Regio Foodvalley wijst uit dat restaurants heel wat klimaatwinst kunnen behalen door minder vlees en meer groenten te serveren. Daarmee verkleinen ze de CO2-uitstoot van hun menukaart met 51%. Vier Wageningse restaurants doen mee met ‘Restaurants van Morgen’.

Dit toekomstgerichte initiatief van Natuur & Milieu en Greendish helpt restaurants om stap voor stap te verduurzamen door voedselverspilling tegen te gaan, verantwoord in te kopen en te werken aan meer groenten op het bord. Het onderzoek laat zien dat restaurants door het aanpassen van hun menukaart en de ingrediënten op het bord heel wat klimaat- en gezondheidswinst kunnen behalen. Via ‘Restaurants van Morgen’ krijgen de restaurants ondersteuning bij het creëren van smakelijke groentegerechten, het bereiden van duurzame vis en minder vlees, hergebruik van grondstoffen, lokale inkoop, werken met seizoensgroenten en verminderen van zout, suiker en vet. Het project wordt uitgevoerd in de gemeenten Wageningen, Ede, Nijkerk, Veenendaal en Rhenen. In totaal doen 23 restaurants in deze gemeenten mee met een traditionele Frans-Nederlandse keuken. De Wageningse restaurants die deelnemen aan het initiatief zijn eetcafé H41, eetcafé Buurman & Buurman, Café de Tijd en Het Oude Pakhuis. Lees ook: Café de Tijd wordt ‘Restaurant van Morgen’.

Restaurants van Morgen draagt flink bij aan het verminderen van de milieu-impact van ons voedselpatroon. Vier van de vijf meest verkochte gerechten in Nederland is op dit moment een vleesgerecht. De vleesporties zijn groot (gemiddeld 227 gram) en de groenteporties klein (gemiddeld 122 gram). Het klimaat is erbij gebaat dat er meer groenten en minder vlees worden geserveerd, omdat de CO2-uitstoot van vlees veel hoger is dan van plantaardige producten.

Zo levert 20 procent minder dierlijke eiwitten en 30 procent meer groente per bord een CO2-besparing op van 18 procent. Verdergaande aanpassingen van de menukaart kunnen nog veel meer milieuwinst opleveren. De meest bestelde gerechten bevatten op dit moment uit 37 procent rood vlees, 43 procent wit vlees (kip, varken), 13 procent vis en 7 procent vegetarisch/veganistisch. Als het restaurants lukt om deze verhouding aan te passen naar 15 procent rood vlees, 30 procent wit vlees, 15 procent vis en 40 procent vegetarisch/veganistisch, levert dat een C02-besparing op van 43 procent. Alle restaurants in Nederland met een Frans-Nederlandse keuken kunnen samen 135 miljoen kg CO2-uitstoot per jaar besparen door het toepassen van deze maatregelen. Dit staat gelijk aan de uitstoot van 42.200 dieselauto’s. En daarnaast wordt de restaurantbezoeker door de nieuwe gerechten regelmatig verrast met een bijzonder gerecht. Please try this at home, is de boodschap!