MeNU van Morgen

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Natuur & Milieu zocht samen met het Voedingscentrum en Jumbo uit hoe een gezond en duurzaam menu eruitziet: het MeNU van Morgen. Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander.          

Hoe ziet ons MeNU van Morgen er uit?

  1. Zet groenten in de hoofdrol Groenten zitten boordevol goede voedingsstoffen, bevatten weinig calorieën en zijn bovendien licht verteerbaar.
  2. Eet met het seizoen mee Bijvoorbeeld Noordzeevis, groente van de akker en fruit van buiten.
  3. Kies vaker peulvruchten, noten en volkorengranen Deze producten zitten vol met essentiële eiwitten en vezels.
  4. Geef vlees, vis en zuivel een kleinere rol Door vlees, vis en zuivel een kleinere rol te geven, besparen we energie, CO2-uitstoot en water. En als je het toch af en toe eet, onthoud dan: mét keurmerken smaakt het nog lekkerder.
  5. Verspil minder voedsel Koop, kook en bewaar slim. Zo hoef je minder weg te gooien. Dat is beter voor het milieu én voor je portemonnee. Kijk op de pagina voedselverspilling voor meer informatie en tips.

Restaurants van Morgen

Restaurants zijn bij uitstek in staat om lekkere gerechten te maken die ook nog eens gezond en duurzaam zijn.  De horeca kan dan ook een voorbeeldrol spelen in het verduurzamen van het Nederlandse eetpatroon. Gasten kunnen in restaurants proeven hoe smakelijk een duurzamer gerecht kan zijn en inspiratie opdoen voor thuis. Meer dan 20 restaurants in de Regio Foodvalley deded mee met project Restaurants van Morgen. Dit initiatief van Natuur & Milieu samen met de organisatie Greendish, hielp de restaurants in deze regio te verduurzamen. De restaurants deden mee om hun kaart duurzamer en gezonder maken door te werken aan meer groente, minder vlees, meer lokale producten en minder voedselverspilling. De restaurants kregen een uitgebreide nulmeting inclusief advies op maat. De volgende stap was intensieve begeleiding om met wat inspiratie nog creatiever en gezonder te koken. De gemeenten Ede, Wageningen, Nijkerk, Veenendaal, Rhenen en de Regio Foodvalley ondersteunen het initiatief. Vier Wageningse restaurants deden in deze fase mee:

De duurzamere kaart verlaagt de milieu-impact van de restaurants, maakt het menu gezonder en leidt al snel tot kostenbesparing. Een echte win-win-winsituatie dus. Het klimaat is erbij gebaat dat de kaart meer groenten en minder vlees bevat, omdat de CO2-uitstoot van vlees veel hoger is dan van plantaardige producten. De milieu-impact kan verder omlaag door meer producten uit de regio te halen. Het verminderen van zout, vet, vlees en suiker is goed voor de gezondheid.

Het project werd in 2020 succesvol afgesloten.

Het sloot naadloos aan bij de regionale voedselvisie van Regio Foodvalley, waarin wordt gewerkt aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Ook Minister Schouten werkt aan het verduurzamen van ons voedselsysteem en noemde Restaurants van Morgen als aansprekend voorbeeld in haar brief aan de Tweede Kamer over accenten in het voedselbeleid