MeNU van Morgen

Veel mensen eten graag een stukje vlees of kaas. Helaas legt de productie van dierlijke eiwitten een grote druk op onze aarde. Dit kost namelijk heel veel water, energie en land. Bij de productie van een kilo lamsvlees komt wel 51 kilo CO2 vrij, terwijl een kilo peulvruchten 1 kilo CO2 oplevert. Het maken van bijvoorbeeld soja voor veevoer gaat bovendien vaak samen met ontbossing en landonteigening in verre landen.

Een stuk duurzamer is het daarom om meer plantaardige eiwitbronnen te eten, zoals noten en peulvruchten, zeker als die in de buurt en op duurzame wijze geteeld worden.

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Natuur & Milieu zocht samen met het Voedingscentrum en Jumbo uit hoe een gezond en duurzaam menu eruitziet: het MeNU van Morgen. Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander.          

Hoe ziet ons MeNU van Morgen er uit?

  1. Zet groenten in de hoofdrol Groenten zitten boordevol goede voedingsstoffen, bevatten weinig calorieën en zijn bovendien licht verteerbaar.
  2. Eet met het seizoen mee Bijvoorbeeld Noordzeevis, groente van de akker en fruit van buiten.
  3. Kies vaker peulvruchten, noten en volkorengranen Deze producten zitten vol met essentiële eiwitten en vezels.
  4. Geef vlees, vis en zuivel een kleinere rol Door vlees, vis en zuivel een kleinere rol te geven, besparen we energie, CO2-uitstoot en water. En als je het toch af en toe eet, onthoud dan: mét keurmerken smaakt het nog lekkerder.
  5. Verspil minder voedsel Koop, kook en bewaar slim. Zo hoef je minder weg te gooien. Dat is beter voor het milieu én voor je portemonnee. Kijk op de pagina voedselverspilling voor meer informatie en tips.

Wat gebeurt er al in Wageningen om plantaardig eten te bevorderen?

In onze stad wordt flink geëxperimenteerd met plantaardige eiwitten. In Wageningen groeit boer André Jurrius de nog onbekende boon lupine. Lupine is heel gezond, vol eiwitten, te eten op veel verschillende manieren en ook nog eens goed voor de bodem. In 2020 heeft de organisatie Lekker Lupine! in samenwerking met de gemeente in 10 restaurants en café’s lupine op de kaart gezet tijdens de
Week van de Duurzaamheid. In het najaar van 2021 start er in Wageningen een proef met gezonde schoollunches. Daarbij lunchen de kinderen helemaal vegetarisch. Inwoners in de stad vinden het ook belangrijk om veganistisch te eten, zoals de activiteiten van Vegan Valley en de Vegan Student Association laten zien.

Restaurants van Morgen

Restaurants zijn bij uitstek in staat om lekkere gerechten te maken die ook nog eens gezond en duurzaam zijn.  De horeca kan dan ook een voorbeeldrol spelen in het verduurzamen van het Nederlandse eetpatroon. Gasten kunnen in restaurants proeven hoe smakelijk een duurzamer gerecht kan zijn en inspiratie opdoen voor thuis. Meer dan 20 restaurants in de Regio Foodvalley deden mee met project Restaurants van Morgen. Dit initiatief van Natuur & Milieu samen met de organisatie Greendish, hielp de restaurants in deze regio te verduurzamen. De restaurants deden mee om hun kaart duurzamer en gezonder maken door te werken aan meer groente, minder vlees, meer lokale producten en minder voedselverspilling. De restaurants kregen een uitgebreide nulmeting inclusief advies op maat. De volgende stap was intensieve begeleiding om met wat inspiratie nog creatiever en gezonder te koken. De gemeenten Ede, Wageningen, Nijkerk, Veenendaal, Rhenen en de Regio Foodvalley ondersteunen het initiatief. Vier Wageningse restaurants deden in deze fase mee:

De duurzamere kaart verlaagt de milieu-impact van de restaurants, maakt het menu gezonder en leidt al snel tot kostenbesparing. Een echte win-win-winsituatie dus. Het klimaat is erbij gebaat dat de kaart meer groenten en minder vlees bevat, omdat de CO2-uitstoot van vlees veel hoger is dan van plantaardige producten. De milieu-impact kan verder omlaag door meer producten uit de regio te halen. Het verminderen van zout, vet, vlees en suiker is goed voor de gezondheid.

Het project werd in 2020 succesvol afgesloten.

Het sloot naadloos aan bij de regionale voedselvisie van Regio Foodvalley, waarin wordt gewerkt aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem. Ook Minister Schouten werkt aan het verduurzamen van ons voedselsysteem en noemde Restaurants van Morgen als aansprekend voorbeeld in haar brief aan de Tweede Kamer over accenten in het voedselbeleid.