Plantaardig voedsel

De productie van vlees en zuivel legt een groot beslag op de planeet en het klimaat. We willen Wageningers daarom inspireren om meer plantaardig te eten. Dat is gezonder voor milieu, dier en mens. Ook willen we een maatschappelijke dialoog stimuleren over het ‘waarom’ van plantaardig voedsel, het groeiend aantal Wageningse initiatieven op dit gebied zichtbaar maken. Daarnaast werken we samen met andere gemeenten in de regio FoodValley om de eiwittransitie verder in gang te zetten.

Lekker plantaardig eten

Gezond en lekker eten zonder de aarde uit te putten, hoe doe je dat eigenlijk? Natuur & Milieu zocht samen met het Voedingscentrum en Jumbo uit hoe een gezond en duurzaam menu eruitziet: het MeNU van Morgen. Gelukkig is het best simpel. Eet van alles, maar kies meer van het een en minder van het ander.          

Hoe ziet ons MeNU van Morgen er uit?

  1. Zet groenten in de hoofdrol Groenten zitten boordevol goede voedingsstoffen, bevatten weinig calorieën en zijn bovendien licht verteerbaar.
  2. Eet met het seizoen mee Bijvoorbeeld Noordzeevis, groente van de akker en fruit van buiten.
  3. Kies vaker peulvruchten, noten en volkorengranen Deze producten zitten vol met essentiële eiwitten en vezels.
  4. Geef vlees, vis en zuivel een kleinere rol Door vlees, vis en zuivel een kleinere rol te geven, besparen we energie, CO2-uitstoot en water. En als je het toch af en toe eet, onthoud dan: mét keurmerken smaakt het nog lekkerder.
  5. Verspil minder voedsel Koop, kook en bewaar slim. Zo hoef je minder weg te gooien. Dat is beter voor het milieu én voor je portemonnee. Kijk op de pagina voedselverspilling voor meer informatie en tips.

Wat gebeurt er al in Wageningen om plantaardig eten te bevorderen?

In onze stad wordt flink geëxperimenteerd met plantaardige eiwitten. In Wageningen groeit boer André Jurrius de nog onbekende boon lupine. Lupine is heel gezond, vol eiwitten, te eten op veel verschillende manieren en ook nog eens goed voor de bodem. In 2020 heeft de organisatie Lekker Lupine! in samenwerking met de gemeente in 10 restaurants en café’s de eiwitrijke lupinebook op de kaart gezet tijdens de Week van de Duurzaamheid. Bij oa de winkels Wat in  Vat Zit, Vreemde Streken en de Gieterij is lupine ook te verkrijgen evenals vele andere veganistische producten. In het najaar van 2021 is er in Wageningen een proef met gezonde schoollunches gestart. Daarbij eten de kinderen helemaal vegetarisch. Inwoners in de stad vinden het ook belangrijk om veganistisch te eten, zoals de activiteiten van Vegan Valley en de Vegan Student Association laten zien.

Yes Ve-Gan Wageningen!

In de videoserie Yes Ve-Gan! laat Nonye Onwuka zien waar je in Wageningen plantaardig kunt eten. Dit is deel 1.

Bekijk alle afleveringen

Waarom is dit belangrijk?

Veel mensen eten graag een stukje vlees of kaas. Helaas legt de productie van dierlijke eiwitten een grote druk op onze aarde. Dit kost namelijk heel veel water, energie en land. Ruim 80% van de broeikasgas-uitstoot van ons eten is afkomstig van dierlijke productie, terwijl die maar een kwart van de dagelijkse calorieën leveren. Het maken van bijvoorbeeld soja voor veevoer gaat bovendien vaak samen met ontbossing en landonteigening in verre landen.

Veel mensen in Nederland eten meer dierlijke producten dan zij elke dag nodig hebben. Een stuk duurzamer is het daarom om meer plantaardige eiwitbronnen te eten, zoals noten en peulvruchten. Bij de productie van een kilo lamsvlees komt wel 51 kilo CO2 vrij, terwijl bij de productie van een kilo peulvruchten 1 kilo CO2 vrijkomt.

Lees meer in onze Voedselagenda 2021-2030