Terug naar alle lokale aanbieders

Windkorenmolen De Vlijt te Wageningen

Meel van Wageningse Wind

Windkorenmolen De Vlijt is gebouwd in 1879, een tijd waarin de stoommachine zijn intrede reeds had gedaan. Vandaag de dag is De Vlijt nog steeds een van de meest productieve beroepsmatig bemalen windkorenmolens van Nederland. Sinds 2012 zijn Bart en Michelle Mols eigenaar van het bedrijf in de molen, na overname van Hans Dobbe die zich ruim 30 jaar heeft toegelegd op de ontwikkeling van het ambachtelijk maalbedrijf. Met 6 mensen in loondienst, mag De Vlijt zich een van de grotere windkorenmolenbedrijven in Nederland noemen. En daar zijn ze trots op.

Vanaf de start van het bedrijf heeft De Vlijt zich toegelegd op de productie van meelproducten voor de bakkerij, vanaf 1981 met name gericht op de biologische markt. De laatste jaren is De Vlijt zich daarnaast meer en meer gaan toeleggen op de productie en verkoop van meelproducten in groot- en kleinverpakking die worden verkocht in streekwinkels, andere molens, groothandel en restaurants.

Biologisch met nadruk op lokale grondstoffen

De Vlijt maakt uitsluitend gebruik van de beste biologische grondstoffen die verkrijgbaar zijn. Unique sellingpoint van De Vlijt is dat een groot aantal van de biologische granen zowel 100% Nederlands zijn (o.a. tarwe, spelt en rogge). Want een intensieve samenwerking tussen boer, molenaar en bakker geeft duidelijkheid over de herkomst van de grondstoffen en bevordert de transparantie in de keten. De aandacht voor en vraag naar regionale producten is een toenemende trend geworden onder consumenten met transparantie in de keten en aandacht voor lokale producten.

De Vlijt is ervan overtuigd dat het mogelijk is om verschillende biologische granen in Nederland met een goede bakkwaliteit te telen. Het vraagt wel een goede afstemming van ras en teeltechnieken op grondsoort en klimaat. André Jurrius van Ekoboerderij De Lingehof in Hemmen teelt de tarwe voor De Vlijt en bereikt inmiddels heel goede resultaten. De biologische spelt (oogst 2015) komt ook volledig uit Hemmen en is eveneens geteeld op de Lingehof, terwijl de rogge wordt geteeld op de Wageningse Eng. De biologische gerst en haver komen uit Groningen.

100% Volkorenmeel op windkracht

In de molen wordt het graan tussen stenen gemalen, waarbij alle onderdelen van de korrel behouden blijven: kiem, zemelen, gries en bloem. Het resultaat is een compleet volkoren meel. Zowel het proces als de samenstelling geeft het molenmeel een karakteristieke smaak. De Vlijt maalt een groot deel van haar grondstoffen op windkracht. Daarvoor is de molen bijna dagelijks ook daadwerkelijk in bedrijf. Een deel van het volkorenmeel wordt bij De Vlijt gezeefd voor de productie van gebuild- of lemairemeel en bloem. De bloem wordt weer gebruikt bij de samenstelling van onder andere biologische bakmixen.

De Vlijt is er trots op dat ze met ambitie en passie in de huidige tijd staande weet te houden tussen de meelfabrieken. En dit wordt onderschreven door een grote en verscheiden klantenkring door heel Nederland. In en rond Wageningen levert De Vlijt onder andere aan Bakkerij Stroop, Restaurant Aan de Linge in Hemmen en restaurant De Tijd in Doorwerth.

Meel van Wageningse Wind, al meer dan 135 jaar kwaliteit !

Openingstijden molenwinkel:

Donderdag: 9.00-18.00 uur
Vrijdag: 9.00-18.00 uur
Zaterdag: 9.00-17.00 uur

 

Bart Mols
Windkorenmolen De Vlijt
Harnjesweg 54 a
6706 AT Wageningen
0317-418120
06-50283248
www.molendevlijt.nl
info@molendevlijt.nl