Terug naar alle lokale aanbieders

Otto Vloedgraven Fruit

Ik snoei al 20 jaar professioneel hoogstamfruitbomen bij veel eigenaren. In de oogsttijd pluk en raap ik de appels en peren om daar sap en stroop van te maken, vooral in het Binnenveld en de Betuwe. Ook verzamel ik fruit dat eigenaren zelf hebben geoogst. Bijna altijd zijn het oude rassen, zoals Bellefleur, Notaris, Zoete Ermgaarde, Zwijndrechtse Wijnpeer, Triumph de Vienne en Legipont. Het gaat om ongespoten fruit dat puur en ongezoet wordt verwerkt. Ook pluk ik onbespoten rode bessen bij Tiel voor peren-rode bessensap.

Elk jaar maak ik voor elke sapsoort een zo lekker mogelijke mix, samengesteld uit de verschillende geplukte rassen (hand-, zoete en zure appels, stoof- en handperen). Het fruit wordt alleen geperst en daarna gepasteuriseerd. De samenstelling van het verzamelde fruit verschilt van jaar tot jaar en daarmee ook enigszins de smaak en de kleur van de sappen en het stroop.

Snoeien

Mijn interesse voor hoogstamfruit begon met het snoeien van jonge hoogstamfruitbomen die mijn ouders aanplantten. Ik ging me meer met hoogstamfruitbomen bezig houden toen ik in 1991 bij Landschapsbeheer Zuid-Holland ging werken. Ik hielp mee de cursussen hoogstamfruit organiseren en uitvoeren. Verder ging ik ook hier en daar bij familie en kennissen hoogstamfruitbomen snoeien. Ik vond het werken met hoogstamfruit steeds leuker en kon in 1998 gaan werken voor het Project Hoogstamfruit Rivierenland.

Behoefte aan praktijkkennis
Tegen die tijd vond ik dat ik na 20 jaar aardig kon snoeien, al had ik wel moeite met de vormsnoei van jonge hoogstambomen. Ik probeerde met behulp van boeken, cursusmappen en cursussen bomen op te bouwen, maar dat was vaak geen succes. Ik had eigenlijk sterke behoefte aan meer praktijkkennis. Die kon ik opdoen in het project Hoogstamfruit, waar ik samen met nog een paar anderen, werd begeleid door Sienis Geurts, een professionele hoogstamsnoeier. In een paar jaar heb ik wel het tienvoudige bijgeleerd.

Vanaf toen ben ik heel erg aan de gang gegaan met kennisontwikkeling in het hoogstamfruit en ben dus ook intensief betrokken geweest bij het tot stand komen van het handboek hoogstamfruit. Omdat ik kennisoverdracht zo belangrijk vind, ben ik ook al jaren bezig met het geven van cursussen en instructie aan vrijwilligers en eigenaren. De afgelopen 20 jaar ben ik als professioneel hoogstamsnoeier aan het werk geweest. Voor zowel particulieren, gemeentes als landschappen. Ik heb in meer dan 200 boomgaarden gewerkt en in tientallen daarvan kom ik al jaren. Ik snoei veel samen met andere snoeiers om van hen te leren. Ook probeer ik elk jaar goed bij te houden wat ik gedaan heb in een boomgaard en wat het effect ervan is.

Ik heb momenteel 14 hoogstam bomen tot mijn beschikking, te weten Zoete Brederode, Winterriet, Charneux (Legipont), Oranje Bergamot, Zwijndrechtse Wijnpeer, Valse Ijsbout, Jut, Koningszuur, Hermien van Eibergen, Jasappel, Franse Bellefleur, Beauty of Bath, Zoete Oranje en Alkmene.

Goed kijken
Ik heb in de afgelopen 20 jaar veel geleerd over het snoeien en leer nog altijd. Dat is het aparte: hoe meer je je verdiept in de materie, hoe meer je nieuwe dingen ontdekt en nieuwe vragen gaat stellen. Ik heb veel verschillende stijlen en methodes van snoeien gezien en zelf ook toegepast. Maar ik heb in de loop van de tijd ook gemerkt dat het niet zozeer gaat om een bepaalde snoeimethode of -stijl. Belangrijker vind ik dat je in de gaten krijgt wat er aan de hand is met een hoogstamboom en dat je weet hoe je bepaalde situaties en problemen moet aanpakken.

Ik hanteer daarbij een beperkt aantal doelen:

  • veilig, efficiënt en makkelijk kunnen snoeien en plukken
  • een zo vitaal mogelijke hoogstamboom met een evenwichtige kroon
  • zo min mogelijk werk in het onderhoud
  • bij jonge bomen zoveel mogelijk groei
  • Dit is een overzichtelijk rijtje waar iedereen zich wel in kan vinden. De grote vraag is echter: hoe snoei ik zodat ik die doelen bereik?! Dat leer je niet uit de boeken of uit cursusmappen. Op basis van mijn leerweg in het hoogstamfruit durf ik te stellen dat je dat alleen kunt leren van een echte praktijksnoeier en doordat je continue goed kijkt, vooral het jaar erop, naar het effect van je snoeiwerk. Belangrijk is dat je veel aan het snoeien bent om daarmee  zoveel mogelijk praktijkkennis en -ervaring op te doen.

Producten

Appelsap, perensap, appel-peren- en peer-rode bessensap in diverse verpakkingen. Verder laat ik van het fruit appel-perenstroop en appelstroop maken en sinds 2017 ook stoofperen op sap. Mijn producten zijn in Wageningen te verkrijgen bij diverse restaurants en cateraars en te koop bij de Hoge Born, Molen de Vlijt, Heroes of Taste en het Zuivelhoekje.

Otto Vloedgraven Fruit
Verwerking hoogstamfruit
o.vloedgraven@upcmail.nl
ottovloedgravenfruit.nl
Wageningen

Interviews en teksten: Marjel Neefjes en Nationaal Fruitpark Ochten