Terug naar alle lokale aanbieders

Melkveehouderij De Hooilanden

 Midden in het mooie Bennekomse Binnenveld ligt biologische boerderij De Hooilanden. Voor boeren Floor en Lodewijk is dit een droom die werkelijkheid is geworden: “We wilden graag zelf iets opbouwen, een plek die past in de natuurlijke omgeving, in wat er is. Een plek die open staat voor een breed publiek. En dat is ons gelukt.”

De kern van het bedrijf is de melkveehouderij. Het zorgen voor de koeien en het samenwerken met de natuur is een grote, leerzame uitdaging, waar de boeren erg van genieten. De biologische werkwijze, de keuze voor de kleinere en lichtere blaarkopkoeien en de plek die de zorgboerderij biedt aan bewoners van de omringende steden, zijn hiervan een bewust gekozen resultaat. Met het zeldzame blauwe grasland aan de ene kant en de dichte stedelijke bebouwing aan de andere kant, ligt de boerderij in een bijzonder gebied. De Hooilanden is een voorbeeldboerderij voor andere bedrijven en onderzoeksinstellingen vanwege de inpassing in de natuur en hoe er met de dieren gewerkt wordt.

De producten
De Hooilanden verkoopt rauwe melk, boter, kaas en blaarkopvlees. De rauwemelk komt rechtstreeks uit de melktank, vers gemolken. U mag zelf met uw fles of emmer de melk uit de tank aftappen, zo van de koe, slechts gekoeld en gefilterd. In het beweidingsseizoen van de koeien, van maart tot oktober, wordt er een heerlijke, smaakvolle rauwmelkse boter gemaakt in de eigen boterkarn.

In de kaasmakerij worden twee soorten kaas gemaakt:

  • Hooilander Graskaas, een heerlijke smaakvolle kaas die uitsluitend wordt gemaakt als de koeien buiten lopen en er vers gras beschikbaar is.
  • Hooilander Blaarkop, een bijzondere kaas met natuurkorst van een vochtige rijping (www.meester-affineurs.nl)

De prachtige Hoeve biedt tevens een landelijke vergaderplek voor bedrijven die in een rustige en natuurlijke omgeving elkaar willen ontmoeten. En wilt u de mooie producten van de Hooilanden proeven, dan kan dat ook in de vorm van een kookworkshop.

Waar vindt u de producten?
De boter, de kaas en het vlees zijn te koop in de boerderijwinkel van de Hooilanden, de boerderijwinkel van Boerderij Van Steenbergen (Dijkgraaf 1 in Bennekom) en de Hoge Born (Bornsesteeg 87 in Wageningen). Voor uitleg over het zelf aftappen van de melk en de selfservicewinkel, dient u eerst een afspraak te maken. Bent u als restauranthouder of cateraar benieuwd naar een stukje blaarkopbeleving in uw gerechten, neem dan contact op.

Bent u nieuwsgierig geworden naar de boerderij, kom dan naar de jaarlijkse streekmarkt met de ouderwetse slachtvisite. Wilt u deelnemer worden aan dit mooie project en samen zorg dragen voor het behoud van het kleinschalige landschap rondom de boerderij, word dan grondeigenaar via de Hooilanden Landcoöperatie.

 

De Hooilanden

Producent kaas, rauwe melk, boter, blaarkopvlees in biologische boerderijwinkel

Slagsteeg 20, Bennekom
info@dehooilanden.nl
www.dehooilanden.nl