Lekker lupine in Wageningen

3 september 2020

Op maandag 31 augustus kwamen zo’n 35 mensen bijeen om kennis te maken met een bijzondere Wageningse boon: lupine. U denkt misschien: lupine? Dat is toch een bloem? Of misschien kent u het als veevoer. Maar wist u dat de lupineboon verwerkt kan worden tot heerlijke gerechten, vol gezonde eiwitten zit en bovendien goed is voor de bodem? Om die reden wordt het al in veel landen regelmatig gegeten. Ook in Nederland is lupine bezig met een opmars.


Boer Andre Jurrius teelt sinds enkele jaren lupine op zijn velden aan de Hartenseweg. Hij doet dit op biologische wijze, dus zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. “Sterker nog,” zegt Jurrius, “lupine is een stikstofbinder. Dit betekent dat je eigenlijk geen bemesting nodig hebt.”

Tijdens een bezoek aan de lupinevelden op 31 maart kwamen koks, studenten, foodies en andere geïnteresseerden bij elkaar om de lupineteelt te bekijken en te proeven wat je er allemaal mee kan maken. “Dat is nog een zoektocht”, zegt betrokkene Marieke Laméris. “Het is vrij bewerkelijk om de droge lupineboon te bereiden, maar er is tegelijk ook wel heel veel mogelijk. Dus momenteel onderzoeken we met een heleboel mensen de smakelijke kanten van de lupine.”

Kok Barend Kramer presenteerde alvast een proeverij met lupine: humus, smoothies en een heerlijk borrelhapje. Ook de pure, gekookte boon smaakte prima.

Plantaardige vleesvervanger

Lupine is een allrounder in de keuken die prima als vleesvervanger kan dienen. Op dit moment is lupine voor menselijke consumptie nog onbekend in Nederland. Daar wil Lekker Lupine, een initiatief van teler André Jurrius van Ekoboerderij de Lingehof en Marieke Laméris van Proeflab Wageningen, verandering in brengen. Bio-eiwitcoöperatie Lekker Lupine zet zich in om de bekendheid van en vraag en aanbod naar biologische lupine voor menselijke consumptie te vergroten.

Wagenings kookexperiment tijdens Corona

Dit voorjaar experimenteerden Wageningse foodies met Lupine en maakten er burgers, falafel, taart, pastei, omeletten, smoothies, curries, soep, dahl, peulen salades, oosterse en groene dips en nog veel meer van. Er is nu een groep van zo’n 25 fans die inmiddels veel hebben geprobeerd, geproefd  en ontdekt over lupine. Tot voor kort was lupine ook bij hen onbekend, maar inmiddels heeft het voor veel nieuwsgierigheid en enthousiasme gezorgd.

Gewas van de toekomst

Lupine is een gewas boordevol eiwitten, dat goed in Nederland geteeld kan worden. Lupine is goed voor de bodem en biodiversiteit. Op dit moment zijn de opbrengsten van lupine nog beperkt. Maar nu er steeds meer aandacht voor lupine is én de vraag ook groter wordt is het weer zinvol om te investeren in teeltverbetering en veredeling. Er sloten dit jaar 5 bevriende bio-telers in Nederland aan die nu ook lupine gaan telen op een totaal van 25 hectare.

 

 

De lupinebonen worden nu in gekookte versie verkocht in glazen potten. Direct klaar voor gebruik! U vindt ze onder het label Smaakt in de Jumbo en AH en ook bij de Ekoplaza. In de Week van de Duurzaamheid (4-11 oktober 2020) zetten verschillende Wageningse restaurants lupine op de kaart.

Wilt u ook meedoen en experimenteren met lupine? Bent u benieuwd naar de verhalen achter dit mooie Wageningse gewas? Lees meer: www.lekkerlupine.nl

Lees ook: Waarom je lupine zou moeten eten: “Lupine is echt goud” (De Gelderlander, 2 september 2020)

 

Wethouder Leo Bosland in gesprek met Wageningers over lupine