Kies eten van dichtbij – ook in tijden van Corona!

30 maart 2020

Iedereen probeert momenteel gezond te blijven en goed eten hoort daarbij. Terwijl de supermarkten betere zaken doen dan ooit tevoren, hebben veel kleine, lokale ondernemers het moeilijk. Gelukkig weten steeds meer mensen de weg te vinden naar lokale voedselproducenten, vaak onder de noemer #supportyourlocals. Kiest u ook voor lekker, duurzaam en gezond eten van dichtbij?

Hieronder doen we een greep uit een langere lijst van lokale, duurzame voedselaanbieders in en rondom Wageningen. Het grootste deel van hen produceert op ecologische wijze – en dat is uniek! In dit overzicht vindt u nieuwe maaltijdboxen, heerlijke afhaalmenu’s, een bierbrengerij, groentepakketten en nog veel meer. De aanbieders zijn ingedeeld in de categorieën (boerderij)winkels, bezorgservice en afhalen.

Veel van deze producenten hebben creatieve oplossingen gezocht om het voedsel veilig aan te bieden. Ook hier geldt: Hou 1,5m afstand en kom zoveel mogelijk alleen. Betaling graag per pin of gepast.

 


WINKELS1. Natuurslagerij Keijzer en Van Santen: vlees en groenten

Wie zijn ze en wat maken ze? Natuurslagerij Keijzer en Van Santen maakt zuiver en milieubewust vlees en vleesproducten aan van dieren die op diervriendelijke manier zijn opgegroeid. Ook bieden ze lokaal geteelde groenten uit het seizoen.
Waar kun je ze vinden? 
In hun winkel, Churchillweg 40, 6706 AB Wageningen. Openingstijden: Maandag 13.30 – 18u, dinsdag – vrijdag 8.00 – 18.00, zaterdag 8.00 – 16.00
Lees verder: Natuurslagerij Keijzer en Van Santen2. Biologische boerderijwinkel De Hoge Born: oa groenten, brood, zuivel en houdbaar

Wie zijn ze en wat maken ze? Biologische boerderijwinkel De Hoge Born biedt groente, fruit, zuivel, eieren, vlees, brood, sap en wijn aan. Daarnaast staan er ook veel houdbare producten in de winkel zoals pasta, rijst, koffie, thee, broodbeleg.
Waar kun je ze vinden?
Bornsesteeg 87, Wageningen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 12:00 – 17:00 uur, zaterdag 10:30 – 14:30 uur
Lees verder: Zorgboerderij De Hoge Born3. Biologische boerderijwinkel De Hooilanden: zuivel en vlees

Wie zijn ze en wat maken ze? Boerderij De Hooilanden maakt rauwe melk, grasboter, kazen (in samenwerking met Meester Affineurs kaasmakerij) en blaarkopvlees.
Waar kunt u ze vinden? 
Boerderijwinkel: Slagsteeg 20, Bennekom. Self-service, de hele dag geopend. De kaas van De Hooilanden is ook te koop bij Smaak in de dorpsstraat van Bennekom.
Lees verder:
Boerderij De Hooilanden4. Windkorenmolen De Vlijt: granen en melen

Wie zijn ze en wat maken ze? Molen De Vlijt biedt nagenoeg alle denkbare granen en meelproducten hiervan. Daarnaast zijn een groot aantal, veelal biologische, producten verkrijgbaar, zoals peulvruchten – zaden en vlokken – zuidvruchten – bakingrediënten zoals cake- en koekmixen – broodvullingen – bakaccessoires – gist.
Waar kun je ze vinden? De Molenwinkel is gevestigd in de molen aan de Harnjesweg 54A. Openingstijden: Donderdag en vrijdag: 9.00-18.00 uur, zaterdag: 9.00-17.00 uur
Lees verder: Molen De Vlijt5. Bakkerij Stroop: brood


Wie zijn ze en wat maken ze?
Bakkerij Stroop is de lokale bakker van Wageningen die deels biologisch en met lokale granen bakt.
Waar kun je ze vinden? Irenestraat 54, Wageningen. Openingstijden: maandag – vrijdag: 7.00 – 13.30 uur, zaterdag van 8.00 – 13.30 uur.
Lees verder: Bakkerij Stroop


6. Vreemde Streken: Streekwinkel


Wie zijn ze en wat maken ze?
Bio-eetbar Vreemde Streken heeft een tijdelijke pop-up store geopend waar u voor een budgetprijs mooie (biologische) streekproducten en gefermenteerd voedsel kunt vinden. Ook ontwikkelt Vreemde Streken momenteel maaltijdboxen en kunt u heerlijke catering bestellen (vanaf 10 personen).
Waar kun je ze vinden?
Openingstijden pop-up store Bevrijdingsstraat 38: dinsdag, vrijdag en zaterdag van 12 – 16u. Voor informatie over maaltijdboxen en catering: info@vreemdestreken.nl
Lees verder:
Vreemde Streken7. Biologische winkel De Kardoen


Wie zijn ze en wat maken ze:
De Kardoen is een speciaalzaak in biologische producten met ruim assortiment aan lokaal voedsel
Waar kun je ze vinden: Marktplein 9, Bennekom. Openingstijden: Maandag 13:00 – 18:00 uur, dinsdag – zaterdag 9:00-18:00 uur
Lees verder: De Kardoen


BEZORGSERVICE1. Smaakpark: Maaltijdbox

Wie zijn ze en wat maken ze? Het SmaakPark in Ede is gestart met vier soorten maaltijdboxen vol duurzaam geproduceerde, lokale ingrediënten waarmee je thuis op topniveau kunt gaan koken. Heerlijke recepten worden bijgeleverd. Producenten die al meedoen zijn: JorisBrood, Très Jolie, Hoge Born, Remeker, Stadsbrouwerij Wageningen, Brandrood Kaas, Eco Fields, Meester Affineurs, Imkerij de Vallei, W&G Brinkhorst, Makandra, molen de Vlijt en de Wilde Peen.
Hoe werkt het? De boxen zijn te bestellen tot dinsdag om 23:00u en worden op vrijdag tussen 12:00u en 20:00u bij je thuis afgeleverd (in gemeente Ede, Wageningen, Renkum en Veenendaal) of kunnen dan worden afgehaald in het SmaakPark in Ede.
Lees verder: Smaakpark2. Support your locals: Boerenbox Uit Veluwe

 

Wie zijn ze en wat maken ze? Uit Veluwe heeft drie boerenboxen ontwikkeld met producten van Veluwse streekboeren. Alle producten zijn een Erkend Veluws Streekproduct.
Hoe werkt het? Je bestelt de box van je keuze via de website. Bezorging vindt plaats op dinsdag en donderdag.
Lees verder: UitVeluwe3. Stadsbrouwerij Wageningen: bezorging bieren

Wie zijn ze en wat maken ze? De Sadsbrouwerij Wageningen maakt lokale, duurzaam gebrouwen bieren, waaronder het Wageningse vrijheidsbier ‘Road to Freedom’ en het onlangs gepresenteerde ‘Graangeluk’.
Waar kun je ze vinden? 1e Kloostersteeg 5, Wageningen. Helaas is de brewpub Rad van Wageningen nu dicht. Maar bestel uw bier online en het wordt per fiets naar u toegebracht (of maak een afspraak voor afhalen).
Lees verder:
Stadsbrouwerij Wageningen4. Wagenings Wijngoed: bezorging wijn en sap

 

Wie zijn ze en wat maken ze? Het Wagenings Wijngoed teelt druiven voor diverse biologische wijnen (mousserend, wit, rose en rood) en biologisch druivensap.
Waar kun je ze vinden?
Het Wagenings Wijngoed is nu helaas niet te bezoeken. Maar ze heeft een eigen webshop en bezorgt aan huis in de regio Wageningen. Verder vindt u de wijnen en sap bij diverse winkels en supermarkten.
Lees verder:
Wagenings Wijngoed


AFHALEN1. Biologische boerderij Veld en Beek: zuivel, vlees, brood en groenten

Wie zijn ze en wat maken ze? Biologische boerderij Veld en Beek  produceert melk en yoghurt, kaas, vlees en veel verschillende groenten. Daarnaast bieden ze fruit, brood, eieren en appelsap van collega-boeren.
Waar kun je ze vinden? De producten kunt u 24 uur per dag kopen via een uniek systeem met zelfbedieningspunten. Zuivel bestelt u vantevoren; andere producten kunt u ter plekke kiezen. In de koelwagen in het centrum van Wageningen kunt u  de producten ophalen. U kunt eenvoudig lid worden en toegang krijgen tot dit systeem.
Lees verder: Boerderij Veld en Beek


2. De Ommuurde Tuin: groenten, kruiden, thee, jam, koffie to go

Wie zijn ze en wat maken ze? De Ommuurde Tuin teelt vele soorten biologische groenten, fruit, kruiden, knolgewassen. Die zijn te koop in de tuinwinkel en gaan in wekelijkse groentepakketten.
Waar kun je ze vinden?
Elke woensdag en zaterdag van 10-17 uur is de tuinwinkel open met groenten, plantgoed, theekruiden, taartjes & koffie-to-go.
Lees verder:
De Ommuurde Tuin


3. Tuinderij De Stroom: groente- en fruittassen

Wie zijn ze en wat maken ze? Tuinderij De Stroom teelt zelf verse groenten en maakt groente- en fruittassen. Daarnaast is er op vrijdag boerderijverkoop waar ook appelsap, quinoa en lupine worden aangeboden van andere telers.
Waar kun je ze vinden?
Op vier plekken in Wageningen kunnen de groente- en fruitpakketten kunnen worden opgehaald (en in omliggende dorpen). Daarnaast is er elke vrijdagmiddag van 13.30-17.00 boerderijverkoop op De Lingehof, Hemmensestraat 17, Randwijk. Bestellingen kunnen ook worden gemaild en daarna afgehaald.
Lees verder: Tuinderij De Stroom


4. Zelf oogsten: pluktuinen De Bosrand, Sayuran en Bloemrijk

Wie zijn ze en wat maken ze? Deze pluktuinen bevinden zich op de Eng. Je kunt er prachtige bloemen en kruiden plukken (De Bosrand en Bloemrijk) en groenten oogsten (Sayuran). Bij Pluktuin De Bosrand kun je bovendien fruit en jam vinden.
Waar kun je ze vinden? Pluktuin De Bosrand en pluktuin Sayuran bevinden zich in hetzelfde perceel op de Dorskampweg t.o. nr 15 en zijn geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13-17u.  Pluktuin Bloemrijk gaat op 27 mei open, en die vindt u op de Geertjesweg tussen 49 en 51.
Lees verder: Pluktuin Bloemrijk, pluktuin De Bosrand, pluktuin Sayuran5. Mijn Huis Jouw Huis: plantaardige maaltijden

Wie zijn ze en wat maken ze? Mijn Huis Jouw Huis biologische, veelal plantaardige maaltijden: Drie keer per week (maandag, dinsdag, donderdag) een supergezonde, heerlijke maaltijd voor 9,75 euro. De gerechten worden bereid met biologische producten van lokale biologische winkels en boeren.
Waar kun je ze vinden? Vanaf zondag staan de maaltijden klaar op Facebook of krijg je ze via de app of mail doorgestuurd. Afhalen kan tussen 18.00 en 19.30 uur aan de Grintweg 277.
Lees verder: MijnHuisJouwHuis


6. Goed Gevoed: vegetarische maaltijden

Wie zijn ze en wat maken ze? Deze vegetarische maaltijden zijn smakelijk en gezond. De ingrediënten zijn van biologische afkomst, passen in het seizoen en komen rechtstreeks van lokale bedrijven. Voor 8,50 euro kunt u elke maandag en donderdag kiezen uit een volledige maaltijd, een maaltijdsoep of een maaltijdsalade.
Waar kun je ze vinden? Als u het aanmeldformulier invult krijgt u het menu van de week thuisgestuurd. U kunt uw maaltijd ophalen aan de Ritzema Bosweg of laten bezorgen (in Wageningen).
Lees verder: Goed GevoedWageningen kent nog veel meer lokale, duurzame voedselproducenten.
Bekijk ze allemaal op de kaart.
Eet smakelijk!