Kies duurzaam eten van dichtbij tijdens Corona – een overzicht

20 oktober 2020

Iedereen probeert momenteel gezond te blijven en goed eten hoort daarbij. Terwijl de supermarkten betere zaken doen dan ooit tevoren, hebben veel kleine, lokale ondernemers het moeilijk. Gelukkig kennen steeds meer mensen de weg naar lokale voedselproducenten. Weet u al waar u lekker, duurzaam en gezond eten van dichtbij kunt vinden?

Hieronder doen we een greep uit een langere lijst van lokale, duurzame voedselaanbieders in en rondom Wageningen. Het grootste deel van hen produceert op ecologische wijze – en daarin is Wageningen uniek! In dit overzicht vindt u nieuwe maaltijdboxen, heerlijke afhaalmenu’s, een bierbrengerij, groentepakketten en nog veel meer. De aanbieders zijn ingedeeld in de categorieën (boerderij)winkels, bezorgservice en afhalen.

Veel van deze producenten hebben creatieve oplossingen gezocht om het voedsel veilig aan te bieden. Ook hier geldt: Hou 1,5m afstand en kom zoveel mogelijk alleen. Betaling graag per pin of gepast.

 


WINKELS


1. De Gieterij: Verpakkingsvrij, groen boodschappen doen

Wie zijn ze en wat maken ze? De Gieterij is een winkel waar je duurzaam en verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Je kunt je eigen potten en zakjes volgieten met allerlei soorten granen, rijst, pasta’s, noten, zaden en meer. Daarnaast hebben we een grote vers afdeling gevuld met producten uit Wageningen en omstreken: groente, fruit, brood, gebak, bier, wijn, wasmiddelen en shampoo; allemaal lokaal en duurzaam geproduceerd!
Waar kun je ze vinden? In de Junusstraat 16. Openingstijden: Dinsdag – zaterdag van 9u – 18u.
Lees verder: De Gieterij2. Natuurslagerij Keijzer en Van Santen: vlees en groenten

Wie zijn ze en wat maken ze? Natuurslagerij Keijzer en Van Santen maakt zuiver en milieubewust vlees en vleesproducten aan van dieren die op diervriendelijke manier zijn opgegroeid. Ook bieden ze lokaal geteelde groenten uit het seizoen.
Waar kun je ze vinden? 
In hun winkel, Churchillweg 40, 6706 AB Wageningen. Openingstijden: Maandag 13.30 – 18u, dinsdag – vrijdag 8.00 – 18.00, zaterdag 8.00 – 16.00
Lees verder: Natuurslagerij Keijzer en Van Santen3. Biologische boerderijwinkel De Hoge Born: oa groenten, brood, zuivel en houdbaar

Wie zijn ze en wat maken ze? Biologische boerderijwinkel De Hoge Born biedt groente, fruit, zuivel, eieren, vlees, brood, sap en wijn aan. Daarnaast staan er ook veel houdbare producten in de winkel zoals pasta, rijst, koffie, thee, broodbeleg.
Waar kun je ze vinden?
Bornsesteeg 87, Wageningen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 12:00 – 17:00 uur, zaterdag 10:30 – 14:30 uur
Lees verder: Zorgboerderij De Hoge Born4. Biologische boerderijwinkel De Hooilanden: zuivel en vlees

Wie zijn ze en wat maken ze? Boerderij De Hooilanden maakt rauwe melk, grasboter, kazen (in samenwerking met Meester Affineurs kaasmakerij) en blaarkopvlees.
Waar kunt u ze vinden? 
Boerderijwinkel: Slagsteeg 20, Bennekom. Self-service, de hele dag geopend. De kaas van De Hooilanden is ook te koop bij Smaak in de dorpsstraat van Bennekom.
Lees verder:
Boerderij De Hooilanden5. Windkorenmolen De Vlijt: granen en melen

Wie zijn ze en wat maken ze? Molen De Vlijt biedt nagenoeg alle denkbare granen en meelproducten hiervan. Daarnaast zijn een groot aantal, veelal biologische, producten verkrijgbaar, zoals peulvruchten – zaden en vlokken – zuidvruchten – bakingrediënten zoals cake- en koekmixen – broodvullingen – bakaccessoires – gist.
Waar kun je ze vinden? De Molenwinkel is gevestigd in de molen aan de Harnjesweg 54A. Openingstijden: Donderdag en vrijdag: 9.00-18.00 uur, zaterdag: 9.00-17.00 uur
Lees verder: Molen De Vlijt6. Bakkerij Stroop: brood


Wie zijn ze en wat maken ze?
Bakkerij Stroop is de lokale bakker van Wageningen die deels biologisch en met lokale granen bakt.
Waar kun je ze vinden? Irenestraat 54, Wageningen. Openingstijden: maandag – vrijdag: 7.00 – 13.30 uur, zaterdag van 8.00 – 13.30 uur.
Lees verder: Bakkerij Stroop


7. Biologische winkel De Kardoen

Wie zijn ze en wat maken ze: De Kardoen is een speciaalzaak in biologische producten met ruim assortiment aan lokaal voedsel
Waar kun je ze vinden: Marktplein 9, Bennekom. Openingstijden: Maandag 13:00 – 18:00 uur, dinsdag – zaterdag 9:00-18:00 uur
Lees verder: De Kardoen


8. Wat in ’t Vat Zit: Pickles, kombucha en lunch

Wie zijn ze en wat maken ze: In de winkel kun je terecht voor alles wat met fermenteren te maken heeft: huisgemaakte pickles, kimchi, kombucha, tafelzuur, miso en sojasaus verkocht, veelal van lokale ingredienten. Ook kun je een kop koffie of een versbelegd lunchgerecht afhalen, bijvoorbeeld een broodje met lupineburger en gebakken uien!
Waar kun je ze vinden: Nieuwstraat 5, woensdag – zaterdag van 10u – 17u.
Lees verder: Wat in ’t Vat Zit

 


BEZORGSERVICE1. Support your locals: Boerenbox Uit Veluwe

Wie zijn ze en wat maken ze? Uit Veluwe heeft drie boerenboxen ontwikkeld met producten van Veluwse streekboeren. Alle producten zijn een Erkend Veluws Streekproduct.
Hoe werkt het? Je bestelt de box van je keuze via de website. Bezorging vindt plaats op dinsdag en donderdag.
Lees verder: UitVeluwe2. Stadsbrouwerij Wageningen: bezorging bieren

Wie zijn ze en wat maken ze? De Sadsbrouwerij Wageningen maakt lokale, duurzaam gebrouwen bieren, waaronder het Wageningse vrijheidsbier ‘Road to Freedom’ en ‘Graangeluk’.
Waar kun je ze vinden? 1e Kloostersteeg 5, Wageningen. Helaas is de brewpub Rad van Wageningen nu dicht. Maar bestel uw bier online en het wordt per fiets naar u toegebracht (of maak een afspraak voor afhalen).
Lees verder:
Stadsbrouwerij Wageningen3. Wagenings Wijngoed: bezorging wijn en sap

Wie zijn ze en wat maken ze? Het Wagenings Wijngoed teelt druiven voor diverse biologische wijnen (mousserend, wit, rose en rood) en biologisch druivensap.
Waar kun je ze vinden?
Het Wagenings Wijngoed is nu helaas niet te bezoeken. Maar ze heeft een eigen webshop en bezorgt aan huis in de regio Wageningen. Verder vindt u de wijnen en sap bij diverse winkels en supermarkten.
Lees verder:
Wagenings Wijngoed


4. Goed Gevoed: vegetarische maaltijden

Wie zijn ze en wat maken ze? Deze vegetarische maaltijden zijn smakelijk en gezond. De ingrediënten zijn van biologische afkomst, passen in het seizoen en komen rechtstreeks van lokale bedrijven. Voor 8,50 euro kunt u elke maandag en donderdag kiezen uit een volledige maaltijd, een maaltijdsoep of een maaltijdsalade.
Waar kun je ze vinden? Als u het aanmeldformulier invult krijgt u het menu van de week thuisgestuurd. U kunt uw maaltijd laten bezorgen (in Wageningen) of ophalen aan de Ritzema Bosweg.
Lees verder: Goed Gevoed


5. Food of Cultures maaltijdservice

Wie zijn ze en wat maken ze? Food of Cultures serveert heerlijke gerechten uit de wereldkeuken met zoveel mogelijk lokale, duurzame ingrediënten. Met de nieuwe maaltijdservice ‘Delen Smaakt Beter’ kunt u Vriend worden en dan ontvangt u 4 heel bijzondere maaltijden per maand gedurende een jaar. Daarmee voorziet u ook de Wageningse cliënten van de Voedselbank en bewoners van AZC Bosrandweg van een verse maaltijd. Tevens biedt dit traject werkgelegenheid voor vrouwen met migratie-achtergrond.
Waar kun je ze vinden? U wordt Vriend via deze pagina. Vervolgens worden de maaltijden op de door u gewenste dag bezorgd of haalt u ze af op de Churchillweg.
Lees meer: Delen Smaakt Beter


6. Vreemde Streken: Biologische catering

Wie zijn ze en wat maken ze? Vreemde Streken is een biologisch cateringbedrijf in Wageningen. Ze verzorgen heerlijke groepscatering (lunch, diner en hapjes) in Wageningen en omgeving. Ze gebruiken biologische ingrediënten, uit het seizoen en (deels) uit de streek.
Waar kun je ze vinden? Voor informatie over catering: info@vreemdestreken.nl
Lees verder:
Vreemde Streken

 


AFHALEN1. Biologische boerderij Veld en Beek: zuivel, vlees, brood en groenten

Wie zijn ze en wat maken ze? Biologische boerderij Veld en Beek  produceert melk en yoghurt, kaas, vlees en veel verschillende groenten. Daarnaast bieden ze fruit, brood, eieren en appelsap van collega-boeren.
Waar kun je ze vinden? De producten kunt u 24 uur per dag kopen via een uniek systeem met zelfbedieningspunten. Zuivel bestelt u vantevoren; andere producten kunt u ter plekke kiezen. In de koelwagen in het centrum van Wageningen kunt u  de producten ophalen. U kunt eenvoudig lid worden en toegang krijgen tot dit systeem.
Lees verder: Boerderij Veld en Beek


2. Ivo’s Brood & Pizza: Ambachtelijk bio-desembrood

 

Wie zijn ze en wat maken ze? Ivo bakt heerlijke biologische (desem)broden, focaccia’s en pizza’s in Wageningen. Meel, kruiden en eieren neemt hij af van lokale boeren.
Waar kun je ze vinden? Ivo’s kraam met verse broden is elke woensdag te vinden op de markt, naast de kerk.
Lees verder: Ivo’s Bread and Pizza


3. De Ommuurde Tuin: groenten, kruiden, thee, jam, koffie to go

Wie zijn ze en wat maken ze? De Ommuurde Tuin teelt vele soorten biologische groenten, fruit, kruiden, knolgewassen. Die zijn te koop in de tuinwinkel en gaan in wekelijkse groentepakketten.
Waar kun je ze vinden?
Elke woensdag en zaterdag van 10-17 uur is de tuinwinkel open met groenten, plantgoed, theekruiden, taartjes & koffie-to-go.
Lees verder:
De Ommuurde Tuin


4. Tuinderij De Stroom: groente- en fruittassen

Wie zijn ze en wat maken ze? Tuinderij De Stroom teelt zelf verse groenten en maakt groente- en fruittassen. Daarnaast is er op vrijdag boerderijverkoop waar ook appelsap, quinoa en lupine worden aangeboden van andere telers.
Waar kun je ze vinden?
Op vier plekken in Wageningen kunnen de groente- en fruitpakketten kunnen worden opgehaald (en in omliggende dorpen). Daarnaast is er elke vrijdagmiddag van 13.30-17.00 boerderijverkoop op De Lingehof, Hemmensestraat 17, Randwijk. Bestellingen kunnen ook worden gemaild en daarna afgehaald.
Lees verder: Tuinderij De Stroom


5. Zelf oogsten: pluktuinen De Bosrand, Sayuran en Bloemrijk

Wie zijn ze en wat maken ze? Deze pluktuinen bevinden zich op de Eng. Je kunt er prachtige bloemen en kruiden plukken (De Bosrand en Bloemrijk) en groenten oogsten (Sayuran). Bij Pluktuin De Bosrand kun je bovendien fruit en jam vinden.
Waar kun je ze vinden? Pluktuin De Bosrand en pluktuin Sayuran bevinden zich in hetzelfde perceel op de Dorskampweg t.o. nr 15 en zijn geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13-17u.  Pluktuin Bloemrijk vindt u op de Geertjesweg tussen 49 en 51.
Lees verder: Pluktuin Bloemrijk, pluktuin De Bosrand, pluktuin Sayuran6. Mijn Huis Jouw Huis: plantaardige maaltijden

Wie zijn ze en wat maken ze? Mijn Huis Jouw Huis biologische, veelal plantaardige maaltijden: Drie keer per week (maandag, dinsdag, donderdag) een supergezonde, heerlijke maaltijd voor 9,75 euro. De gerechten worden bereid met biologische producten van lokale biologische winkels en boeren.
Waar kun je ze vinden? Vanaf zondag staan de maaltijden klaar op Facebook of krijg je ze via de app of mail doorgestuurd. Afhalen kan tussen 18.00 en 19.30 uur aan de Grintweg 277.
Lees verder: MijnHuisJouwHuis


7. Smaakpark: Borrelbox

Wie zijn ze en wat maken ze? Het SmaakPark in Ede is gestart met borrelboxen, kaasboxen en delicatessenboxen vol duurzaam geproduceerde, lokale ingrediënten om aan vrienden of collega’s kado te doen. Bestellen vanaf 10 stuks.
Hoe werkt het? U kunt de boxen bestellen en dan afhalen in het SmaakPark in Ede.
Lees verder: Smaakpark

 


Wageningen kent nog veel meer lokale, duurzame voedselproducenten.
Bekijk ze allemaal op de kaart.
Eet smakelijk!