Gezonde jeugd

Goed eten en lekker bewegen, zo zorg je ervoor dat je gezond blijft. En dat geldt zeker voor kinderen! Kinderen hebben daarvoor een stimulerende, gezonde en groene speel- en leeromgeving nodig. In Wageningen bestaan verschillende initiatieven om dit te bereiken.

Samenwerken

Vele partijen zetten zich er in Wageningen voor in om in de wijk gezond eten en bewegen van de jeugd te stimuleren. Zo werken in het brede platform Kind Centraal alle basisscholen, alle kinderopvangcentra en andere partijen in Wageningen (zoals ondermeer de gemeente, de bibliotheek, het consultatiebureau en Het Groene Wiel) samen om de omgeving te vergroenen, de fantasie te prikkelen, beweging te stimuleren en kinderen te leren over de natuur en waar ons voedsel vandaan komt.

Voedseleducatie

Kinderen kunnen zelf bewuste keuzes maken als het gaat om gezond en duurzaam eten en voldoende bewegen. Het is dan wel belangrijk dat ze leren hoe ze dat kunnen doen. Dat is dan ook de inzet van Spelenderwijs Gezond, een pilot over voedseleducatie op twee Wageningse basisscholen (De Wereld en De Bijenkorf) in samenwerking met de gemeente Wageningen, De Rijn IJssel Vakschool, Christelijke Hogeschool Ede, Menzis en de Wageningen Universiteit. Daarnaast geeft de organisatie De Groene Lach natuur- en voedseleducatie in Wageningen door middel van schooltuinen. Op basisscholen De Wereld, De Tarthorst en De Margrietschool ontdekken leerlingen hoe alles in de natuur samenwerkt om de schooltuin te laten leven. Ze leren van a tot z op ecologische wijze groenten telen en proeven de vele verse smaken uit de tuin. Elke les begint met een interactieve presentatie in de klas. Daarna gaan de groepjes onder begeleiding naar buiten om een tuintaak te oefenen. Kooklessen vormen een vast onderdeel, met als hoogtepunt het jaarlijkse oogstfeest. Zo maken leerlingen een heel groeiseizoen mee en groeit het begrip voor natuur en wat voedsel eigenlijk is.

Lekker in je vel: Samen gezond en fit

Wageningen zet zich in voor een gezonde leefstijl onder jongeren met de aanpak Lekker in je vel, gebaseerd op het landelijke programma Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Een gezonde leefstijl is belangrijk, maar hoe pak je dat aan? In Wageningen streven we naar een samenleving waarin een gezonde leefstijl de normaalste zaak van de wereld is. We werken toe naar een gezonde omgeving op plekken waar kinderen en jongeren veel komen. Zoals op school, de sportclub, op het werk en in de binnenstad. Kijk op de mooie Buitenspeelkaart en ontdek alle plekken waar kinderen in Wageningen lekker kunnen ravotten.      


Samen sterk voor een gezonde jeugd in Wageningen

Rinske Bakker is de Lekker in je Vel regisseur van Wageningen. Ik vind het belangrijk om kinderen en hun ouders bewuster te maken en te leiden naar een gezonde leefstijl. Lekker in je vel is de Wageningse aanpak afgeleid van de landelijke JOGG-aanpak.

We organiseren allerlei acties waarbij we aandacht geven aan het eten en drinken van voldoende groente, fruit en water. Tevens organiseren we acties waarbij we buitenspelen en bewegen stimuleren. We werken samen met zoveel mogelijk organisaties en professionals die met kinderen werken. Samen stimuleren we een gezonde leefstijl.

Wethouder Lara de Brito werkt mee in de schoolmoestuin

Een paar voorbeelden van waar we mee bezig zijn?

Gedurende het jaar organiseren we verschillende thema campagnes. Deze zijn de ik eet elke dag groente- en fruit campagne, de ik beweeg elke dag campagne, de ik speel elke dag buiten campagne en de ik drink elke dag water campagne. Tijdens de campagnes organiseren we allerlei activiteiten voor kinderen en ouders. Denk bijvoorbeeld aan een kookworkshop tijdens de groente- en fruit campagne. Ook delen we handige tips en tools met organisaties en professionals. Zo hebben basisscholen en kindervang bijvoorbeeld een groente- en fruit bingo ontvangen.

In 2021 staat er ook een week van de gezonde jeugd op de planning. Tijdens deze week organiseren we voor iedereen een passende bijeenkomst of activiteit die ingaat op het gezond opgroeien van kinderen. Op 18 februari organiseren we bijvoorbeeld een bijeenkomst voor professionals en is professor Erik Scherder een van de gastsprekers.

Ten slotte wil ik afsluiten met het plan om een Sportbieb Sam op te zetten in een van de wijken van Wageningen. Kinderen kunnen lid worden van Sportbieb Sam en allerlei sport- en spel materiaal uitlenen. Zo stimuleren we de kinderen om te bewegen, buiten te spelen en werken we aan gelijke kansen in de wijk.

Ik kan nog zoveel meer vertellen, want er zijn nog veel meer ideeën. Hier vind je meer informatie: https://www.sportservice-wageningen.nl/lekkerinjevel/ Wil je meer weten? Laat het Rinske dan weten.

Zij is te bereiken op telefoonnummer; 06-46815044  of per email: rinske.bakker@sportservice-wageningen.nl