Gemeente Wageningen partner in Alliantie Voeding in de Zorg

13 januari 2020

Op dinsdag 3 december bezegelden de Gemeente Wageningen, Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei een nieuwe samenwerking in de Alliantie Voeding in de Zorg. De samenwerking versterkt de voedingszorg in regio Foodvalley. In een eerste gezamenlijk project krijgen patiënten met lage gezondheidsvaardigheden begeleiding op maat bij een voedingsadvies.

Kennis dichtbij brengen

De nieuwe samenwerking past de kennis van voeding en bewegen ‘dichtbij’  toe. Zo draagt deze bij aan de gezondheid van inwoners van de gemeente Wageningen. De gemeente Wageningen geeft hiermee invulling aan haar beleid om gezondheidsachterstanden te voorkomen. De ervaringen in de praktijk zullen ook worden geëvalueerd.

Gezonder eetpatroon

Het eerste gezamenlijke project is ‘een gezonder eetpatroon met NutriProfiel’. Het innovatieve NutriProfiel geeft voedingsadvies op maat via bloeduitslagen én een digitale voedingsvragenlijst. De unieke dienst is in 2015 ontwikkeld door Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University & Research. In dit nieuwe project krijgen patiënten van Huisartsengroep De Poort uit Wageningen aanvullende begeleiding op maat op basis van hun NutriProfiel advies. Zo kunnen zij makkelijker aan de slag met het voedingsadvies voor een gezonder eetpatroon. NutriProfiel biedt huisartsen een handvat om voeding bespreekbaar te maken en door te verwijzen naar begeleiding in de wijk.

Ondertekening

Lara de Brito, wethouder Gezondheid, Onderwijs en Voedsel en Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan Wageningen University & Research en vice-voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg tekenden de samenwerking voor een periode van drie jaar.