Feestelijke afsluiting Spelenderwijs Gezond

22 juli 2019

Het Wageningse lesprogramma ‘Spelenderwijs gezond’ is op 10 juli afgerond bij de deelnemende basisscholen De Wereld en De Bijenkorf in bijzijn van leerlingen, hun ouders en hun leraren. Wethouder Lara de Brito was daarbij aanwezig samen met Wouter Groothedde, directeur Entree en Maatwerk Rijn IJssel. De kinderen lieten hun ouders ervaren hoe Spelenderwijs Gezond in de praktijk werkt.

Het project is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Wageningen en Rijn IJssel.

Drie elementen
Wouter Groothedde: “Het is mooi en goed om te zien dat betekenisvol beroepsonderwijs een bijdrage kan leveren aan de oplossing voor maatschappelijke uitdagingen. Voor Rijn IJssel was dit project een mooie uitdaging om verschillende opleidingen samen te laten werken. De drie elementen van dit programma: gezonde voeding, duurzaamheid en bewegen, zijn voor het eerst in een totaalprogramma in Nederland aangeboden. Dat is een mooi resultaat waar we met z’n allen trots op kunnen zijn.”

Vroeg kennismaken
Wethouder de Brito: “Het bijzondere van dit lesprogramma vind ik dat alle belangrijke maatschappelijke thema’s op het gebied van voedsel hierin samenkomen. In samenwerking met verschillende onderwijsvormen en met partners uit de stad. Het is heel belangrijk om de jeugd hier al vroeg mee te laten kennis maken.”

 

Gastles
In het kader van het project kreeg een aantal klassen sinds januari regelmatig les over gezonde voeding, bewegen en duurzaamheid. Hoe moet je afval scheiden en hoe kun je een maaltijd koken die zo duurzaam mogelijk is? Waarom is regelmatig bewegen belangrijk en hoe kun je elke dag tussendoor bewegen? Soms werd er een gastles gegeven door bijvoorbeeld een docent van Rijn IJssel Wageningen of de WUR.

Resultaten
Hoe de kinderen de lessen vonden en wat ze geleerd hebben, wordt onderzocht door masterstudenten van de WUR. Zij gaven eerder advies over de opbouw van het lessenpakket en deden voor de aanvang van de lessen een nulmeting bij de kinderen. De resultaten van het lesprogramma worden gepresenteerd in oktober.

Ondersteuning
Het project heeft financiële ondersteuning gekregen vanuit de ‘KennisAs’ en Menzis. Ook sluit het aan bij de City Deal ‘Kennis Maken’. Dit is een samenwerking tussen gemeenten Ede en Wageningen, de CHE, WUR en Idealis en andere lokale organisaties en opleidingen. Hierin wordt de kennis en expertise van aanwezige studenten en kennisinstellingen ingezet voor lokale maatschappelijke vraagstukken in de directe leefomgeving.