Eerste anti-verspillingsschap geopend bij Jumbo Wageningen

20 maart 2018

Burgemeester Geert Van Rumund en WUR-bestuurder Louise Fresco openden een speciaal schap bij Jumbo Wageningen met producten die gemaakt zijn van voedsel dat anders zou worden weggegooid. Onder het motto 'verspilling is verrukkelijk' zijn vanaf nu in de lokale Jumbo supermarkt deze producten te koop. Zo kan je zelf op een eenvoudige manier bijdragen om voedselverspilling tegen te gaan.

Is verspillen verrukkelijk?

Door Dolores Brouwer

Voedsel verspillen is zonde. Zeker tegen het licht van een alsmaar groeiende wereldbevolking. Al dat voedsel dat voor mensen wordt geproduceerd zou ook door mensen moeten worden gegeten. Maar een derde haalt ons bord niet. Het wordt weggegooid, vergist of verwerkt tot diervoeder. Wat is daaraan te doen? Dat vroegen diverse partijen zich af. Ze sloegen de handen ineen met als resultaat een ‘Verspillingsschap’.

Het schap dat 20 maart jl. in de Jumbo te Wageningen werd onthuld, is een unicum, niet alleen in Nederland, maar ook in de wereld. Onder de titel 'Verspilling is Verrukkelijk' vormt het een platform voor een groep ondernemers met oplossingen voor voedselverspilling. Het wordt bovendien een levende proeftuin, een plek om te bestuderen hoe voedselverspilling kan worden tegengegaan. George Verberne, franchisenemer van Jumbo, faciliteert het schap op persoonlijke titel. “Twee jaar geleden was ik aanwezig bij een verspillingslunch, georganiseerd door de Rabobank. Toine Timmermans, Programmamanager Duurzame voedselketens bij WUR, hield daar een presentatie over voedselverspilling. Ik schrok enorm toen ik hoorde dat een derde van al het geproduceerde voedsel ons bord niet haalt. Ik dacht, dit moet toch anders kunnen? Bij een bijeenkomst in de Verspillingsfabriek ontmoette ik andere ondernemers die ook iets wilden doen tegen de verspilling. Zij waren vol passie producten aan het maken van onverkoopbaar voedsel, maar ze misten een platform om het verhaal groot neer te kunnen zetten.

Na gesprekken ook met de Gemeente Wageningen en Wageningen University & Reseach (WUR) heb ik aangeboden om dat platform te faciliteren door middel van een speciaal schap. Tja, als het ergens moet gebeuren dan is het toch in Nederland en dan in het bijzonder in Wageningen!” Verberne verklapt nog een geheim. “Het schap staat er eigenlijk al een week en de producten verkopen goed. Ook hebben we in de winkel stiekem kromme komkommers naast gewone neergelegd. Met dezelfde prijs. En het mooie is dat afgelopen week 25% van de verkochte komkommers krom waren!”

Samenwerking Gemeente en Universiteit

De onthulling van het schap was een gezamenlijke actie door burgemeester Geert van Rumund van de Gemeente Wageningen en Louise Fresco voorzitter van de Raad van Bestuur van WUR. Fresco vindt het een belangrijk initiatief, passend in de mondiale missie van de Universiteit. “Voedselverspilling is al heel lang een onderwerp dat we bestuderen. Er zitten zoveel kanten aan het vraagstuk. Hoe kunnen we voedselverspilling voorkomen? Welke technische oplossingen dragen bij aan minder verspilling? Kunnen we misschien aardbeien maken die minder snel bederven? Welk plastic moeten we om voedselproducten doen zodat ze langer goed blijven? Maar ook: hoe kunnen we het gedrag van de consument veranderen zodat deze minder verspilt, niet te veel inkoopt of de producten op een goede manier bewaart?” Burgemeester Van Rumund is ook erg blij met het initiatief en de samenwerking met WUR. “Als gemeente op weg naar Wageningen Klimaatneutraal in 2030 is voedselverspilling een onderwerp dat zeker niet mag worden vergeten.” Wethouder duurzaamheid Lara de Britto verraste Verberne na de onthulling met een bonus. Hij ontving de eerste Mijlpaal, een groot bord met de tekst ‘Mijlpaal op weg naar Klimaatneutraal Wageningen in 2030.’ Het bord mag in zijn winkel staan tot het doorgaat naar een volgend belangrijk duurzaam initiatief.