Café de Tijd wordt ‘Restaurant van Morgen’

5 maart 2020

Twee jaar geleden besloot Café de Tijd mee te doen aan het project ‘Restaurant van Morgen’. “Wij merken dat duurzaamheid echt leeft in Wageningen”, vertelt kok Edward Mintjes. “Er is relatief veel vraag naar vegetarisch en veganistisch eten, dus daar wilden iets mee doen als restaurant.”

Workshops

Samen met 7 andere restaurants uit Wageningen en Ede ging Mintjes aan de slag. Ze kregen workshops over bijvoorbeeld duurzaam vlees en vis, over groenten, over de vegetarische en veganistische keuken, maar ook over voedselverspilling en afval. “We zijn een paar keer wezen proefkoken bij Boerderij De Hooilanden, en daar heb ik zeker veel van opgestoken.”

Minder vlees, meer groente

Onderdeel van het project was ook de uitdaging om het menu aan te passen naar wat minder vlees en meer groente. “We serveren nu bijvoorbeeld vleesspiezen die 10% kleiner zijn, maar met meer mooi opgemaakte groente erbij”, vertelt Mintjes. “En bij ons vispotje kiezen we nu liever voor bijvangstvis. Dat is zeker even lekker!”

Uit de streek

De Tijd werkt sindsdien ook veel meer met streekproducten. “We kopen vlees en groente nu vaak bij Oregional en de prijs is vrijwel gelijk aan de gewone groothandel. Al is vlees wel iets duurder, maar doordat we iets minder vlees serveren, zijn we nauwelijks duurder uit. En als eetcafé moeten we toch op de prijzen letten.”

Vegetarische kaart

Dit voorjaar presenteert Café de Tijd een hele kaart met alleen vegetarische en veganistische gerechten, vertelt Mintjes trots. “We ontwikkelen nu een eigen bietenburger. En we hebben een test gedaan met vegetarische kroketten. Die waren zo lekker dat mensen niet konden geloven dat er geen vlees in zat.”

Minder voedselverspilling

Ook trots is Mintjes op de vermindering van voedselverspilling die ze hebben gerealiseerd. “Binnen het project is regelmatig afval gewogen. En bij de laatste wegen kwamen we er heel goed uit! We hebben bijna geen derving, dat wil zeggen dat je eten moet weggooien.” De Tijd serveert minder friet, maar mensen kunnen altijd meer krijgen. En ze vragen van tevoren of mensen sla erbij willen. “Want dat kwam vaak na afloop allemaal terug, dat is zonde.”

Klaar voor morgen

Al met al is Mintjes heel blij dat hij aan het project heeft meegedaan, en Café de Tijd heeft klaargemaakt als Restaurant van Morgen. “Ik heb er veel inspiratie uit gehaald. En het bespaart nog geld ook!”

Restaurants van Morgen

Het project ‘Restaurants van Morgen’ is een initiatief van Natuur & Milieu en Greendish en helpt restaurants om stap voor stap te verduurzamen. In totaal doen 23 restaurants mee in de gemeenten Wageningen, Ede, Nijkerk, Veenendaal en Rhenen. De Wageningse deelnemers aan het initiatief zijn Café de Tijd, eetcafé H41, eetcafé Buurman & Buurman, en Het Oude Pakhuis.