Lezing: Rediscovering and Safeguarding Nordic Ethnobotanical Heritage

Wanneer
28 januari 2020
20:00 - 22:30


Misschien heb je het gemerkt – de Scandinavische keuken zit in de lift en geniet wereldwijd een toenemende populariteit. Maar hoe weten we of dat wat als de Noordse keuken op de markt wordt gebracht inderdaad zijn oorsprong vindt in historische Scandinavische voedselpraktijken? Hoe zag het dieet van de Vikingen eruit en wat waren hun medicinale planten? Deze lezing van etnobotaniste Irene Teixidor-Toneu (in het Engels) gaat hierop in.

Door Scandinavië als voorbeeld te nemen, zal Irene Teixidor-Toneu de vele facetten van etnobotanie verkennen in relatie tot geschiedenis, antropologie, archeologie en filologie in de geesteswetenschappen, en plantkunde, populatiegenomica en conservatiebiologie in de levenswetenschappen. Met behulp van een culturele evolutiebenadering kunnen we, als een detective, proberen te begrijpen hoe verschillende culturen zich in de loop van de tijd tot planten verhouden. Volg de Vikingen op hun reizen en ontdek wat interdisciplinair etnobotanisch onderzoek onthult. Wat zijn de implicaties van dit interdisciplinaire onderzoek voor innovatieve gerechten en duurzame ontwikkeling?

Irene Teixidor-Toneu  heeft ervaring in onderzoek naar medicinale planten en cross-culturele kwantitatieve analyse van medische systemen.

Kijk voor meer informatie op:  www.wur.nl/nl/Onderwijs-Opleidingen/Studium-Generale/