Woningeigenaar

Bent u in bezit van een woning en overweegt u de aanschaf van een zonne-energiesysteem? Volg dan de volgende 4 stappen:

  1. In het algemeen geldt dat daken op het oosten, zuiden en westen geschikt zijn voor zonnepanelen. Check met Zonatlas of uw dak geschikt is en wat de verwachte opbrengst is. Hier kunt u met één muisklik zien of uw dak geschikt is voor zonne-energie. Door uw adres in te voeren, ziet u wat de hoeveelheid zonnestraling op uw dak is, de zonne-energieopbrengst in kWh, wat de geschatte kosten hiervan zijn en wat de terugverdientijd is. Heeft u geen geschikt dak? Lees dan hier verder.
  2. Vraag meerdere offertes aan. De prijzen van zonnepanelen lopen flink uiteen. Vergelijken loont: vraag dus altijd offertes op bij meerdere partijen. Behalve de prijs van de zonnepanelen, zijn er ook kosten voor een omvormer, kabels, bevestigingsmaterialen en eventueel installatie.
  3. Bent u klaar om de offertes te vergelijken? Doe dat met de handige checklist van Milieucentraal!
  4. Voor zonnepanelen op het dak is geen omgevingsvergunning nodig als de plaatsing aan de voorwaarden voldoet. Een vergunning kan wel noodzakelijk zijn als u in een monument of beschermd stadsgezicht woont of als u zonnepanelen op een andere plek dan het dak wilt plaatsen. Financiering nodig? Voor inwoners van Wageningen bestaat er een gunstige Stimuleringslening.

Samen met uw buren?

Hebben uw buren nog geen zonnepanelen, maar wel interesse? Samen met uw buren zonnepanelen laten plaatsen levert voordeel op: u krijgt meestal een korting van de installateur, waardoor alle deelnemers goedkoper uit zijn, het is efficiënter want u hoeft niet allemaal individueel de mogelijkheden uit te zoeken en offertes aan te vragen, en het formaat en de plek van plaatsing van de panelen op de verschillende daken wordt netjes op elkaar afgestemd, waardoor het – ook bij een verschillend aantal panelen per dak – geen ratjetoe wordt op de daken. Geïnteresseerd? Neem contact op met het Energieloket.