VVE

Een VVE kan een zonnepaneleninstallatie realiseren op het dak van het eigen appartementen- of flatgebouw. Dit kan een behoorlijke besparing op de energiekosten opleveren voor haar leden. Door de ‘Regeling Verlaagd tarief” is het voor een VVE mogelijk om zowel de gezamenlijke energievoorziening als het energieverbruik van de leden (gedeeltelijk) te verduurzamen met een zonnepanelen-installatie.

1. Gezamenlijke energievoorziening

Een VVE heeft een gezamenlijke aansluiting die wordt gebruikt voor de stroom voor de gezamenlijke voorzieningen (verlichting, lift, enzovoorts). Alle stroom die hiervoor verbruikt wordt, kan worden ‘gesaldeerd’ met de door de zonnepanelen opgewekte stroom (“vermeden inkoop”, in feite krijgt de VVE voor elk opgewekt kWh hetzelfde bedrag wat anders betaald moet worden aan het energiebedrijf).

2. Energieverbruik  leden

Voor het aantal kWh dat ‘extra’ wordt opgewekt (dus bovenop het verbruik van de collectieve aansluiting die wordt gesaldeerd) kunnen VVE leden gebruik maken van de ‘Regeling Verlaagd Tarief’ (of ook wel de Postcoderoosregeling genoemd). De VVE-leden krijgen naar rato de belastingkorting (9 ct/kWh inclusief btw) op het eigen verbruik. Daarnaast krijgt de VVE ook een vergoeding (variërend tussen de 4 en 7 ct/kWh, afhankelijk van de afspraken) voor de stroom die aan het energiebedrijf wordt geleverd door de zonnepanelen.

Welke stappen moet een VVE nemen om gebruik te maken van de Regeling Verlaagd tarief?

  1. De VVE leden moeten goedkeuren dat er zonnepanelen op het dak worden geïnstalleerd;
  2. Indien niet alle VVE leden willen meedoen aan de duurzame energieopwekking dan zal de VVE een aparte coöperatie moeten oprichten voor de leden die wel willen meedoen;
  3. Er moet een energieleverancier worden gevonden die de korting op de energiebelasting wil doorberekenen (deelname van de leveranciers is namelijk niet wettelijk verplicht). Op de website van Hier Opgewekt staat een overzicht.
  4. Om gebruik te maken van de regeling is het noodzakelijk dat de VVE een aanwijzing van de belastingdienst heeft ontvangen. Het indienen van een aanvraag gaat via de website van de belastingdienst.
  5. Tot slot staat op de website van Hier Opgewekt staat een handig overzicht van juridische aspecten en aandachtspunten ten aanzien van de Regeling Verlaagd Tarief. Ga naar de website van Hier Opgewekt voor meer informatie.

Subsidie Provincie Gelderland

VvE’s met meer dan 50 leden kunnen aanvullend gebruik van subsidie van de provincie Gelderland waarmee tot maximaal 20% van de investering gefinancierd kan worden. Ga voor meer informatie en voorwaarden naar de website van de Provincie Gelderland.