Bedrijf

Bent u geïnteresseerd in zonne-energie op uw bedrijfsdak? Volg dan deze stappen:

 1. Allereerst kunt u eenvoudig op www.zonatlas.nl controleren of het dak geschikt is voor zonne-energie (ligging, schaduw);
 2. Naast de ligging van uw dak moet ook gecontroleerd worden hoeveel zonnepanelen (of zonthermische panelen) constructief mogelijk zijn om te plaatsen. Met name voor grote platte daken bestaan verschillende daksystemen en manieren om de panelen te plaatsen;
 3. Om te bepalen hoeveel zonnepanelen voor de opwek van elektriciteit u zou kunnen plaatsen op uw dak en de terugverdientijd van het systeem zijn vijf factoren belangrijk:
  A) Heeft u een u een groot- (>3X80 Ampère) of kleinverbruikaansluiting (t/m 3X80 Ampère). Voor zonne-energiesystemen (groter dan 15 kWp) aangesloten op een grootverbruikaansluiting is het namelijk mogelijk om SDE+ subsidie bij het Rijk aan te vragen. Zie financiering (wageningenwerktduurzaam) voor meer informatie.
  B) De hoogte van het elektriciteitsverbruik,
  C) De grootte van het dakoppervlak (hoeveel panelen kunnen er op),
  D) De prijs die u betaalt per kWh,
  E) Fiscale mogelijkheden aftrek. Vraag vrijblijvend een gesprek aan met een energiecoach om u verder te helpen.
 4. Voor de opwek van warmte met thermische panelen om daarmee duurzame warmte op te wekken. Ook hiervoor bestaat de SDE+ subsidie en fiscale aftrekmogelijkheden, lees hier meer.
 5. Vraag meerdere offertes aan. De prijzen van panelen kunnen uiteen lopen. Vergelijken loont: vraag dus altijd offertes op bij meerdere partijen. Behalve de prijs van de zonnepanelen, zijn er ook kosten voor een omvormer, kabels, bevestigingsmaterialen en eventueel installatie.