Zonnepanelen

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel, is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Zonnepanelen kunnen dus op een duurzame manier voorzien in een groot deel van jouw stroombehoefte.

Is mijn dak geschikt?

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren, o.a. de ligging richting de zon, bewolking, de hellingshoek van het dak, buitentemperatuur en de wijze waarop de panelen geïnstalleerd zijn.

Wil je weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Bekijk het met één muisklik op de website van Zonatlas. Je hoeft alleen je adres in te voeren en Zonatlas berekent de hoeveelheid zonnestraling op je dak, de zonne-energieopbrengst in kWh, de geschatte kosten en de terugverdientijd.

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen voor jou ideaal zijn moet je kijken naar je jaarlijkse stroomverbruik en naar het piekvermogen van de zonnepanelen. Kijk voor een inschatting op de website van de Consumentenbond. Een installateur kan een precieze opbrengstverwachting voor jouw dak bepalen.

Waar bestaat het systeem uit?

Naast een aantal zonnepanelen bestaat de installatie uit een omvormer. Deze zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om nar de wisselstroom van het elektriciteitsnet. Vaak moet bij de installatie een nieuwe groep toegevoegd worden aan de meterkast. Je elektriciteitsmeter moet teruglevering aan het net kunnen registeren. Heb je nog een oude meter met een draaiende schijf, dan zie je die ook echt terugdraaien. Een monitoringssysteem is niet verplicht maar wel heel nuttig: je ziet hoeveel stroom jouw panelen daadwerkelijk leveren (bijvoorbeeld per dag, maand en jaar) en kunt zo goed in de gaten te houden of je panelen nog goed presteren.

Onderhoud en levensduur

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm. Eventueel kunnen ze periodiek schoongemaakt worden om aanslag te verwijderen. Schuin liggende zonnepanelen spoelen grotendeels schoon door de regen. Op platte daken worden ze schuin geïnstalleerd zodat ze schoonspoelen en een goede hoek hebben ten opzichte van de zon. Door het vuil worden daalt het rendement van het zonnepaneel.

Waar blijft de opgewekte elektriciteit?

Veruit het grootste deel van de zonnepanelen in Nederland is gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Op het moment dat je gelijktijdig stroom opwekt én gebruikt, wordt de opgewekte elektriciteit direct je huis ingestuurd naar de plek waar de elektriciteit wordt gevraagd. De elektriciteit die wordt opgewekt en niet direct in de woning wordt gebruikt, wordt doorgesluisd naar het elektriciteitsnet.

Salderen

De energieleverancier is wettelijk verplicht de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit heet salderen. Meer informatie over salderen vind je op de website van de Consumentenbond. De salderingsregeling wijzigt waarschijnlijk in 2021, maar details over de nieuwe regeling zijn nog niet bekend. Wel heeft de minister toegezegd dat de terugverdientijd vergelijkbaar blijft en dat er een overgangsregeling komt als u nu al zonnepanelen heeft.

Als je meer opwekt dan je gebruikt

Stel dat u met zonnepanelen meer energie opwekt dan u zelf gebruikt, dan ontvangt u van uw energieleverancier een terugleververgoeding. Hoeveel dat is, leest u hier.

Wanneer u zonnepanelen plaatst op een ander dak dan je eigen dak, gelden er andere regels. Lees hier meer.

 

 

Zonnepanelen