Zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om water te verwarmen. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 180 m3 gas en 330 kg CO2-uitstoot.

Hoe werkt het?

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak die het zonlicht opvangt, en een vat om het warme water in op te slaan. De zon warmt het water in de zonnecollector op. De warmte daarvan wordt bewaard in een geïsoleerd voorraadvat: de boiler. Op die manier is er ook warmte beschikbaar op een moment dat de zon niet schijnt. Voor 4 personen is een collector van 3,5 m2 geschikt, met een opslagvat van 150 liter.

Is mijn huis geschikt?

Doe de zonneboiler-check van Milieucentraal voor advies op maat, inclusief een inschatting van de kosten en de besparing.

Subsidie

Tot 2021 kunt u subsidie krijgen als u een zonneboiler koopt. Het bedrag hangt af van het type zonneboiler en ligt in 2019 globaal tussen de €750 en €2.000. Met deze subsidie wordt duurzaam warm water nog aantrekkelijker! Op de website van Milieucentraal vindt u meer informatie over zonneboilers en over de subsidievoorwaarden.