Zo overleeft de tuin een droge periode

15 juni 2020

Ons klimaat verandert en dat is te merken. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of zoals nu een lange periode van droogte. De regen die afgelopen winter viel, is op de meeste plaatsen alweer verdampt. Na de droge zomers van 2018 en 2019 en de droge maand mei, is de verwachting dat juli en augustus wederom droog en warm gaan worden. Maar wat als er op een dag niet genoeg water beschikbaar is voor het sproeien van de tuin?

Als gemeente Wageningen nemen wij samen met het Waterschap veel maatregelen om de openbare ruimte klimaatbestendig te maken. Op veel plekken wordt zoveel mogelijk steen vervangen door groen, waardoor het regenwater makkelijk in de grond kan zakken. Het riool wordt daarmee ook ontlast. Ook worden op diverse plekken wadi’s en extra vijvers aangelegd. Hier kunnen we tijdens hoosbuien het regenwater vasthouden zodat het niet onnodig het riool inloopt.

Tijdens een lange droogteperiode heeft de natuur van dit opgevangen water weer profijt. Meer groen zorgt ook voor verkoeling tijdens een periode van hitte. We kunnen dit echter niet alleen: we hebben de hulp van onze inwoners hierbij hard nodig. Ook in je eigen tuin kun je maatregelen treffen zodat alles blijft groeien, bloeien en overleven tijdens een droge periode.

Wat kun jezelf doen?
Het begint door bewust om te gaan met het gebruik van water. En het aanpassen van de eigen tuin: meer groen en minder steen. Groen is echt dé oplossing. De beplanting houdt het water langer vast en bevordert het doorsijpelen van regenwater in de bodem. Nog een paar tips:

  • Vang zoveel mogelijk regenwater op in eigen tuin met een regenton of een vijver.
  • Zorg voor beschutte plekjes in de tuin met bijvoorbeeld hagen en bomen. De wind kan de grond en planten minder snel uitdrogen en in een warme periode heb je gelijk meer schaduw in de tuin. En heel veel dieren worden ook nog eens blij van deze beschutting.
  • Kies de juiste beplanting geschikt voor droge en warme perioden. Op internet is genoeg informatie te vinden en een lokale hovenier geeft graag advies.
  • Zorg dat de aarde in de tuin niet kan uitdrogen door op zoveel mogelijk plekken bodembedekkers te planten. De grond hieronder blijft daardoor koel en vochtig. Dit scheelt ook nog eens veel schoffelwerk in de tuin.
  • Water geven doe je bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds, want overdag verdampt het water snel. Sproei niet iedere dag een beetje maar liever af en toe flink veel, de planten worden hierdoor sterker. Eén uitzondering: nieuwe aanplant heeft echt veel vaker water nodig. Sproei ook gelijk een beetje water in een bakje voor insecten, egels en vogels zodat ze kunnen drinken en badderen.

Met het nemen van deze eenvoudige maatregelen maak je jouw tuin klimaatbestendig en verkleinen we samen de kans op verdroging van de grond en wateroverlast tijdens hoosbuien.

Samen voor meer groen in de buurt!

Foto: Niet beschermd door een bladerdak verdort het gras in no-time. Foto: Sjon.nl