Zeven scholen aan de slag met schoolpleinvergroening

27 april 2020

Het wordt een mooie lente als de kinderen straks weer naar school mogen. Zeven Wageningse scholen namen gretig de uitnodiging van de gemeente aan om hun pleinen te vergroenen met de subsidieregeling vergroening schoolpleinen. Het gaat om Pantarijn, de Margrietschool, de Kardinaal Alfrinkschool, de Johan Frisoschool, O.B.S. De Wereld, R.K.B.S. Sint Jozef en de H.J. Piekschool. Alle scholen hebben subsidie van de gemeente toegezegd gekregen, soms in combinatie met provinciale subsidie.

Directeur Mark van de Snepscheut van de Sint Jozefschool: “We waren tien jaar geleden een van de eersten die ons schoolplein op de schop namen en met hout en planten aan de slag gingen. Inmiddels is dat verouderd en aan vernieuwing toe.

We werken ernaar toe het schoolplein meer te gebruiken bij het lesgeven. Zo maken we een buitenpodium en een bootcamproute. De buitenklas wordt aangelegd om dingen te onderzoeken, dus niet om te zitten en te luisteren. Er komen staande werkplekken en bijvoorbeeld een honderdveld om al springend te leren rekenen.

Wij denken dat als kinderen meer buiten komen er meer rust is. Ruimte werkt altijd goed. We hebben een gebouw dat midden op het plein ligt en kunnen alle wensen er goed kwijt. Je ziet kinderen hun eigen keuze maken: sommige kiezen meer klassieke bezigheden als basketball of voetbal aan de voorzijde van het gebouw, andere kinderen zijn altijd achter in de creatieve hoek bezig met water en zand.

De financiering voor de plannen is rond, de plannen liggen klaar, nu is het afwachten wat de beste aanpak is in Coronatijd. We maken er een goed samenspel van, zonder te grote groepen.”

De foto’s zijn van het schoolplein van de Johan Frisoschool