Wageningen gaat voor titel ‘Groenste stad van Nederland’

21 juni 2018

Wordt Wageningen de groenste stad van het land? Op dit moment beraden acht juryleden van de Entente Florale zich over deze beslissing. Wageningen stippelde een route voor de jury met de meest bijzondere groene plekken.

De juryleden van de Entente Florale, oftewel de nationale groencompetitie, fietsten donderdag 21 juni door Wageningen. Zij keken vanuit verschillende disciplines naar het groen in de stad. “Wageningen is een prachtige plek als knooppunt van landschappen en heeft ongelooflijk mooie uitzichten, die de gemeente ook nog goed weet te ontsluiten”, zei juryvoorzitter Johan Vlug.

Winnen van twee concurrenten

Als Wageningen wint of tweede wordt, mag ze meedingen naar de Europese titel. Concurrenten zijn Leiderdorp en Edam-Volendam. Nico Brink, vertegenwoordiger van de Europese Entente Florale, was ook positief over de kans van Wageningen om Groenste stad van Europa te worden: “De beleidsstukken zijn op orde. Verder is Wageningen bekend om zijn universiteit, maar zou ook wereldberoemd mogen zijn vanwege zijn uitzichten. Vandaag hoorden we ook nog dat er 10.000 mensen per jaar over het Klompenpad komen. Uit de buurt, maar ook uit andere landen. Zoals donderdag bijvoorbeeld wandelaars uit Egypte en Duitsland.”

Criteria breed

Juryleden beoordeelden op de criteria cultuurhistorie, stedelijke groenstructuur en buiteninrichting, landschap, ecologie en biodiversiteit, gezonde leefomgeving en recreatie, duurzaamheid en communicatie. De deskundigheid van juryleden ligt op de terreinen van architectuur, ecologie en gezondheid/bewegen. Zij wilden zien wat de visie van de gemeente is en of zaken als biodiversiteit gemeten worden. Daar is de gemeente net mee begonnen. Arjan Rosseel van Beheer en Realisatie: “Wij hebben net gekeken welke plantensoorten er zijn en hoe we die het best kunnen beheren.”

Inwoners aan het woord

De route begon bij De Wageningsche Berg en eindigde in het stadhuis, maar liep daartussen dertig kilometer langs 39 hoogtepunten in de gemeente. Betrokken inwoners stonden langs de route om uitleg te geven. Zo vertelde landschapsarchitect en bewoner René Siemens over het ontwerp van de wijk Hamelakkers, die een open scheidslijn geeft tussen bebouwde kom en buitengebied. Bij Arboretum Belmonte vertelde Arnold Braaksma over de geschiedenis en de huidige tijd, waarin dertig vrijwilligers wekelijks met het onderhoud van de bijzondere tuin bezig zijn. In de wijk Patrimonium vertelde Richard Veldman van de gemeente over de plannen met warmte en koude opslag. Dat de buurt hier zelf mee bezig is en dat de gemeente dit stimuleert en er met rioleringsplannen op aanhaakt.

Klompenpad populair

Het Klompenpad bleek ook een sterk staaltje van burgeractiviteit: de gemeente faciliteerde met een stukje grond, maar uiteindelijk zijn het de gebruikers zelf die het pad onderhouden. Het pad dient zowel recreatieve als educatieve doeleinden: mensen wandelen er graag en leren van het IVN over de geschiedenis van de agrarische natuur. Op de akkers eromheen is stadslandbouw: mensen verbouwen hier in groepen hun eigen eten.

Kritische vragen

Kritische vragen gingen vooral over stedelijk ontwerp: waarom de weg rond Hamelakkers hoog en dus in het zicht ligt en of er wel een beeldkwaliteitsplan is voor hoogbouw. De weg bleek van de provincie te zijn en een beeldkwaliteitsplan aanwezig Verder werd er kritisch gekeken naar de groenstructuur: houdt de gemeente wel regie op het groenbeleid en is er genoeg kennis op het gebied van biodiversiteit? Hier bleek de gemeente goede eerste stappen te hebben gezet. De uitslag van de nationale competitie wordt bekend gemaakt rond de derde week van september.

Ook de juryroute fietsen?

Download hier de kaart met juryroute en hoogtepunten. De kaart is ook verkrijgbaar op het stadhuis.