Wadi’s in de tuin maken is makkelijk en zinvol

15 juli 2020

Naar voorbeeld van een buurvrouw die regenwater afkoppelde begon Ronald Gordijn uit Wageningen anders naar zijn eigen regenwaterafvoer te kijken. Hij besloot een ‘wadi’ te maken; een bufferings- en infiltratievoorziening, die tijdelijk gevuld is met hemelwater. De naam ‘wadi’ verwijst naar de Arabische naam voor een vaak droogstaand rivierdal en is ook een acroniem van Water Afvoer Drainage Infiltratie.

Ronald: “Ik vond het hebben van een regenton eigenlijk ook wel een goed idee. Dit om met regenwater de planten in de potten in onze tuin te kunnen begieten. We zijn op zoek gegaan naar een regenton en vonden een exemplaar met een inhoud van 200 liter met een plantenbak als deksel. Maar nadat ik de regenton had aangesloten, heeft het vervolgens een week of 8 niet geregend. Toen het uiteindelijk een middagje regende, was ik eigenlijk verbaasd dat onze regenton al vol zat. Met andere woorden: heel veel regenwater loopt nutteloos het riool in. Zo is bij ons het idee geboren om ook een wadi aan te gaan leggen: een overloop plek voor regenwater, die toch meestal droog staat.”

Het zoeken van de juiste plek

Ronald: “Ik heb eerst gekeken waar in onze niet al te grote voortuin ruimte was om een wadi aan te kunnen leggen. Deze ruimte heb ik gevonden op een plek die altijd al behoorlijk droog was. Je wilt immers niet dat het vaak overstroomt. Ik heb hier getest of het water snel wegliep in de grond door een gat te graven en vol te gieten met water. Dat was het geval en kwam dus mooi uit. Ik heb ook op de website van de gemeente gekeken wat daar aangegeven stond over geschiktheid over het afkoppelen. Daar stond ‘matig geschikt’ aangegeven wat niet niet onze ervaring is. Zelf testen loont dus wel.””

Materiaal verzamelen

“Daarna ben ik op zoek gegaan naar materiaal om aan te gaan leggen. Eerst heb ik een extra kraan op de regenton gemaakt. Ongeveer 5 centimeter onder het maximale waterpeil van de ton. Ik heb een kraan gebruikt met een groter doorloop, 3/4. Vervolgens heb ik de wadi uitgegraven, aflopend in diepte (diepste punt aan het eind) Daarna heb ik een paar meter 3/4 tuinslag gekocht en een paar teflon 90 graden bochten. Ik heb de slang ingegraven en onder de bestrating door naar de uitgegraven geul gelegd. Met de 90 graden bochten kon ik mooie strakke bochten aanleggen zonder dat de tuinslang dubbel knikte. Ik had zelf nog een aantal grotere zwerfkeien en heb daarnaast een paar zaken grof riviergrind erbij gekocht.”

Aan de slag

“Met de zwerfkeien, planten die zowel van droge als van natte voeten houden en het grind heb de uitgegraven geul omgevormd tot een wadi. In het eerste deel heb ik vooral de grote keien gebruikt. In het middendeel het grind en aan het eind de planten. Tot slot heb op een andere plek in de tuin voor de zekerheid een overloop gegraven. Voor als er erg veel regen valt. Een gat van ongeveer 40 bij 40 centimer en ruime een halve meter diep. Dit gat heb ik gevuld met grof riviergrind en tussen de wadi en de overloop heb ik een ondiepe verbinding gemaakt, ook met grof grind.”

De kosten:

  • Een regenton, kosten afhankelijk van waar voor kiest. Vanaf circa 50 euro.
  • 3/4 kraan, 10 euro 3/4 tuinslang, 2,65 euro per meter
  • Teflon 3/4 90 graden bochten, 0.95 euro per stuk
  • Riviergrind; 6 zakken 20kg, 12 euro
  • Planten: 30 euro

De grotere zwerfkeien had Ronald al.  Kosten voor deze tuin: € 75 zonder de regenton.

Resultaat

Ronald: “Wat ik merk is dat de planten in het gedeelte waar de wadi is aangelegd, het veel beter naar hun zin hebben. Ze staan er veel frisser bij. Je hebt geen grote tuin nodig om dit te doen. In een kleine voortuin kan je ook veel realiseren. Wij wonen in een rijtje van 5 woningen. Onze voortuinwadi ontvangt het water van twee van deze woningen. En de tuin wordt er mooi groen van.”