Tuintips van onze redacteur

22 april 2020

Als redacteur van Wageningen Duurzaam Groen én als medewerker van De Lynx houd ik natuurlijk van groen. Gelukkig heb ik een handige man die ook erg gesteld is op een natuurlijke tuin. Bij deze wat plaatjes van een paar kleine ingrepen zoals geleerd van een aantal groene hoveniers.

Van links naar rechts: regenwater afvoer gaat niet meer naar het riool maar naar een regenton. Als de ton vol zit loopt het water via een gootje naar de tuin. Daar hebben we kruiden en bamboe geplant, met er omheen een rand bamboe control, zodat de bamboe de tuin niet overneemt. De oogst gebruiken we om zelf van te eten en aan de paarden te voeren.

De vijver heeft terrassen gekregen zodat er meer soorten een plek vinden. Het is niet meer overal even diep namelijk. De steiger zorgt ervoor dat er minder op de oevers wordt gelopen en er daar meer plantjes kunnen groeien. Het begin van de steiger is opklapbaar zodat er bij jong bezoek geen gevaar is.

De stapelmuur zorgt ervoor dat kinderen aan de wat diepere kant niet bij de vijver kunnen en biedt plek aan allerlei plantjes. Hij zorgt namelijk voor micro klimaatjes (nat of droog, in of uit de wind en de zon) die weer zorgen dat verschillende soorten er zich thuis voelen. Dat is nu een kwestie van proberen. Een stapelmuur maak je heel gemakkelijk: door oude stoeptegels te breken of bakstenen te nemen en met zwart zand ertussen te stapelen. Diverse plantjes zullen zich er thuis voelen. Regenwater erdoor leiden leidt tot nog meer groen en leven.

Resultaten

We zagen door de vijver al een grote toename van vogels (6 in plaats van 2 merels, eenden, een reiger, koolmeesjes, Vlaamse gaai, boomklever) en toen de eekhoorn nog niet door een buurman was doodgereden zagen we ineens 2 eekhoorns in plaats van 1. Ook in het water zelf komt allerlei leven: van schaatsenrijder tot bootsmannetje, van salamander tot kikker en pad. In de stapelmuurtjes moet het leven nog komen. Wordt vervolgd.

Veel plezier! Tjitske (t.ypma@delynx.nl)