TEDx: “Ons doel van een CO2-neutraal evenement”

TEDx Wageningen

21 december 2018

Afgelopen zaterdag heeft het team van TEDx WageningenUniversity weer een volgende stap gezet in de waarborging van een klimaatpositief evenement. Om de CO2-uitstoot van de geslaagde TEDx van afgelopen november te compenseren, hebben we een totaal van 33 bomen op verschillende plekken in Wageningen. De planting ging echter niet over één nacht ijs.  

Het Idee

We leven in een tijd waarin het verminderen van CO2-uitstook een absolute vereiste is geworden om te komen tot een meer duurzame manier van leven. Desondanks, veel van ons zijn nog steeds onbekend met de hoeveelheid energy die we verbruiken om de meest basale dingen te doen, zoals eten, het licht aan doen, of het wegbrengen van het vuilnis. Wij vinden het daarnaast zeer spijtig dat men enkel kijkt hoe uitstoot makkelijk en goedkoop te verminderen is, zonder na te denken over compensatie van de uitstoot die nog steeds plaats vindt. Het staat als een paal boven water, dat we vandaag de dag nog niet in staat zijn om de CO2-uitstoot tot nul terug te brengen. Pogingen hiertoe zijn niet alleen onrealistisch, maar zullen onze eigenlijke uitstoot nooit te niet doen. Om te komen tot compensatie hebben we echter een lange termijnvisie nodig, waarin we trachten om de schade die we aanbrengen aan klimaat en leefomgeving teniet te doen, of zelfs terug te draaien. Wij denken dat het komen tot deze visie veel waardevoller en zinvoller is, en het begin kan zijn van de start van een nieuw begin.

Het Doel

Wij, als TEDx WageningenUniversity, vonden het belangrijk om niet alleen aandacht te vragen voor klimaatverandering en CO2-compensatie, maar er ook echt actief mee bezig te gaan, beginnend met het evenement zelf. We hebben ons daarom voorgenomen om naast besparingsmaatregelen tijdens het evenement, de CO2-uitstoot veroorzaakt het evenement (gas en elektriciteit voor verwarming en verlichting; brandstof voor het vervoer van onze gasten en bezoekers, en alle energie nodig voor de productie van eten, drinken en papier). We hebben daarom uitgerekend hoeveel uitstoot we genereren tijdens TEDx en hoeveel bomen er geplant moeten worden om deze uitstoot te compenseren. In totaal kwamen we ertoe dat 60 bomen gedurende 10 jaar voor de benodigde opname kunnen zorgen. Als TEDx WageningenUniversity vinden wij het daarnaast belangrijk om deze bomen te planten in onze directe omgeving, in Wageningen, om te laten zien dat CO2-compensatie lokaal kan gebeuren.

Onze Aanpak

Het vinden van een geschikte plantingslocatie was makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn begonnen door langs te gaan bij bedrijven, de universiteit, studentenhuisvestingsorganisaties, de gemeente en de provincie. Gek genoeg bleek Wageningen eigenlijk al ’te groen’ te zijn. De gemeente Wageningen kreeg het echter voor elkaar om het project een zetje te geven door ons in contact te brengen met een groep actieve buurtgroenbeheerders. Nu, een aantal maanden later, beschikken zes buurttuinen over in totaal 28 mooie, nieuwe bomen. Het is ons zelfs gelukt om appelbomen te planten de WUR-campus: onze appelbomen zijn vinden tussen  de Gaia en Lumen gebouwen. Daarnaast heeft Arboretum Belmonte zijn medewerking getoond door ons een Japanse Kers te laten planten.

Deze hele operatie was echter niet mogelijk geweest zonder de hulp van twee van onze sponsors: Kwekerij Dependens uit Bennekom, die ons een groot deel van de bomen heeft gesponsord en GreenSand uit Enkhuizen, die ons heeft geholpen met de donatie van potgrond verreikt met Olivijn (Olivijn zorgt voor een chemische reactie waarin CO2 wordt omgezet tot mineralen). Tot nu toe hebben we een totaal van 33 bomen geplant op 8 verschillende plekken verspreid door Wageningen. Hoewel we nog niet de beoogde 60 bomen hebben geplant en dus nog niet tot volledige compensatie zijn gekomen, hebben we vanwege ons beperkte budget onze doelstellingen bij moeten stellen. We hebben de kosten van het planten van fruitbomen onderschat en zullen dus moeten wachten tot er nieuwe middelen beschikbaar komen om ons doel te behalen.

Het Resultaat

Hoewel minder dan verwacht, kunnen we nog steeds trots zijn op de 33 bomen die we hebben weten te planten. Naast de CO2-compensatie heeft onze actie namelijk ook tot onverwachte resultaten geleid. We hebben het op lokaal niveau voor elkaar gekregen om mensen te verenigen rond een gemeenschappelijke zaak. Ten eerste, hadden we als TEDx WageningenUniversity een fantastische teambuildingdag. Waarin we samen buiten waren, onze handen vies maakten (in de positieve zin van het woord) en leuke foto’s hebben kunnen nemen’, terwijl we overal werden onthaald door enthousiaste vrijwilligers, gezellige buurtbewoners en gepassioneerde werknemers. We zagen dat onze actie ook leidde tot de vorming van ‘Sociaal Kapitaal’, een kapitaal dat we nog niet in onze berekeningen hadden meegenomen, maar dat een belangrijke bijdrage is gebleken aan het samenbrengen en verbinden van mensen.

En Verder

Een andere sponsor van ons, OnsZaden, heeft honderd zakjes met Baobab zaadjes geschonken aan het TEDx-publiek. Hoewel ons nog niet gelukt is alle gewenste bomen te planten, zullen mogelijk een aantal van de aanwezigen hun steentje bijdragen en op deze manier -misschien- ons doel om klimaat-positief te zijn alsnog waar maken.

Ter Afsluiting

Alle genoemde uitkomsten, verwacht of onverwacht, hebben ervoor gezorgd dat onze inspanning zin- en waardevol voelde, niet alleen voor het milieu, maar ook voor mensen als jij en ons team. Hoewel het niet gemakkelijk is gebleken, gaven onze boomplantingsdagen ons zeer veel voldoening. We kunnen iedereen uit de grond van ons hart aanraden om ook een steentje bij te dragen aan klimaat en milieu -als is het maar een heel kleintje- en de vreugde te voelen die wij ook gevoeld hebben.

Met Speciale Dank Aan:

Kwekerij Dependens, GreenSand en het TEDx team