Steeds meer winkels in Wageningen verwelkomen eigen verpakking

31 januari 2019

‘Neem gerust je eigen verpakking mee’, staat te lezen op diverse deuren in de winkelstraten van Wageningen. Zoals bij Kruiden Al Diwan, Yummie Africana, Heroes of Taste en Le Perron.

Wat betekent dat nou? De stickers blijken te zijn uitgedeeld door Marike van der Leeden van Het Herenzaakje, een winkel in tweedehands heren- en kinderkleding.

Marike: “De stickers zijn een initiatief van Zero Waste Nederland. Ze maken duidelijk dat mensen hun eigen broodzakje, bakje, potje of tasje mee kunnen nemen en zo verpakkingsvrij kunnen winkelen. De stickers geven aan dat het niet raar is om zo boodschappen te doen, je bent blijkbaar niet de enige! Ondernemers zijn ook enthousiast. Bijvoorbeeld het kruidenwinkeltje, daar waren ze al bezig met verantwoorde bakjes inkopen, maar moedigen ze het meenemen van een eigen bakje ook van harte aan.”

Marike heeft goed contact met initiatiefnemer Elisah Pals uit Breda. “Ik zag haar filmpje op Facebook en dacht: dit kan ik in Wageningen ook een zetje geven. Het plakken van een sticker is een kleine moeite, maar het signaal is groot. Je ziet het op steeds meer plaatsen in Nederland Er zijn ook al 2500 stickers verspreid.”

De gemeente ondersteunt het initiatief. De bezorging van de stickers door Elisah was een feestelijk momentje, waar ook Laura Graus van Use-less (Facebook.com/verbruik-minder) bij aanwezig was. “We zijn allemaal actief op Facebook en inspireren elkaar graag”, zegt Marike.

Markt

Ook op de markt is de sticker te vinden. Myrthe Neuman van Spices and more heeft al sinds 2012 het concept van eigen verpakkingen. Ze verkoop 50 soorten biologische droogwaren zoals kruiden, noten en granen op markten in Zutphen, Wageningen en Utrecht en in haar winkel in Zutphen. Sinds drie jaar stimuleert ze mensen hun eigen verpakking mee te nemen. Eerst met korting, nu gaat het vanzelf. “Ik denk dat 70 procent van mijn klanten al met eigen bakjes en zakjes aan komt zetten.”

Ze heeft de stickers trots op haar kraam en op haar winkel geplakt, maar wil voor haar kraam nog een groter exemplaar uitprinten. “Mijn bestaande klanten weten het wel, maar voor nieuwe klanten is het ook leuk.”

Myrthe denkt dat het verpakkingsvrij winkelen goed past bij de tijdgeest, en bijna bij iedere bevolkingsgroep. “Eerst waren het vooral de alternatievelingen. Nu zie ik ook deftige dames uit Soest met een eigen potje komen.”

Foto: Op de foto staan van links naar rechts Laura Graus Use-less, Elisah Pals, Marike’s hond Argos en Marike van der Leeden.