Opruimacties voor een mooie omgeving

20 juni 2018

Wageningen Schoon is het burgerinitiatief dat iedere eerste zondag van de maand een stukje Wageningen schoon maakt. Een van de initiatiefnemers is Hugo Hoofwijk. Hij begon alweer acht jaar geleden vier keer per jaar via de lokale krant mensen op te trommelen met hem zwerfvuil op te rapen, en weet nu iedere maand enthousiastelingen te verzamelen.

“Het is leuk om te zien dat steeds ongeveer de helft van de mensen bestaat uit bekende gezichten en de helft van de mensen nieuw is. Veel mensen hebben een sluimerende bereidheid af en toe iets te doen. Als we ze dan oproepen, is dat net het laatste zetje om van voornemen tot actie te komen.” Door de grotere frequentie van opschoonwandelingen wordt Wageningen steeds schoner. “Helaas niet door een afname van zwerfafval. Er zijn wel meer mensen die af en toe iets oppakken, niet minder mensen die het van zich afgooien.”

Geen taakstraf

Dat er meer mensen meehelpen, komt volgens Hugo ook omdat de ‘smet’ eraf is. “Vroeger dachten mensen nog dat je een taakstraf had als je met een grijper liep, tegenwoordig wordt het meer gewaardeerd.”

De wandelingen begonnen in het buitengebied. Tegenwoordig zijn er ook opruimacties in de kom. “Dat trekt weer een ander soort publiek. Waar de buiten wandelingen veelal natuurliefhebbers trekt, zijn het in de wijken vaak bewoners die hun leefomgeving graag schoon houden.”

Nuttig maar ook gezellig

Studenten zijn er nog niet zoveel. Wel probeert Hugo hen te bereiken door de opschoonacties op de Campus te houden. Op 21 juni gaat in het kader van de Groen Wageningen dag om 17.30 uur bij Impuls op de Campus de eerste ‘Plog’ actie van start, wat betekent dat het opruimen gecombineerd wordt met joggen. Ook is er ’s avonds om 19.30 uur bij De Wolfswaard een start met een drankje. “We vinden het belangrijk dat het niet alleen maar nuttig is, maar ook gezellig en sociaal.” Volgend jaar mei zal er samen met de atletiekvereniging ook weer een Trash run zijn, oftewel een afval opruim parcours.

En houdt Hugo het nog even vol, of zakt hem ook wel eens de moed in de schoenen, als er een week na de opruimactie alweer afval in de berm ligt? “Het is niet leuk, maar je eraan ergeren kost alleen maar energie. Ik kijk liever naar de positieve kant, dat steeds meer mensen zich willen inspannen om te helpen opruimen.”

Ook meedoen?

Wil je ook eens meedoen? Kijk op wageningenschoon.nl waar en wanneer de eerstvolgende opruimactie is (normaliter de eerste zondag van de maand)