Ook de Nieuwstraat vergroent

17 januari 2020

Het centrum van Wageningen kleurt sinds deze week nog wat groener. In de Nieuwstraat, een zijstraat van de Hoogstraat, zijn op initiatief van de winkeliers vier klimhortentia’s geplaatst.

“Deze hortensia’s zijn speciaal in een lei-vorm gekweekt, waarbij ze langs een rek worden geleid,” vertelt hovenier Irma de Jager van Groendok die de planten uitzocht en in de grond zette. “Deze vorm van klimhortensia zie je nog niet veel in Nederland. Ze staan langs een constructie van steigerbuizen. Zo blijven ze los van de gevels van de monumentale panden in deze straat.”

Enthousiaste reacties

De Nieuwstraat is een van de straten in het centrum van Wageningen waar extra groen is aangebracht in het kader van het project ‘Aan de slag met de binnenstad’. Meer groen geeft de winkelstraten meer uitstraling en zorgt voor verkoeling op warme dagen. “Er komen al veel enthousiaste reacties van voorbijgangers op het nieuwe groen,” zegt  Irma de Jager. “De klimhortensia is ook in de winter een mooie plant met de uitgebloeide bloemschermen. Straks in de zomer bloeien ze prachtig wit.”

Buurt helpt mee

Om het groen een goede groeiplaats te geven, is er veel nieuwe grond aangebracht. De gemeente maakte de aanleg van de steigerbuisconstructie en de aanleg van het groen mogelijk. De straat gaat het onderhoud van de planten oppakken. Irma de Jager: “Mooi buurtinitiatief, het versterkt het saamhorigheidsgevoel in de stad.”