NBV schenkt Wageningen een lindeboom ter ere van World Bee Day

21 mei 2019

Op 20 mei, World Bee Day, schonk de NBV een gewimperde linde (Tilia henryana) aan de Gemeente Wageningen. De Verenigde Naties heeft 20 mei uitgeroepen tot World Bee Day, een dag waarop er extra aandacht is voor de bij. De NBV vraagt op deze dag met het schenken van deze gewimperde linde aandacht voor biodiversiteit. Ook zijn deze dag met trots de eerste lichting ambassadeurs Biodiversiteit van de NBV gepresenteerd.

Gewimperde linde

Wageningen is al 120 jaar de thuishaven van de NBV en is een zeer groene en groenbewuste gemeente. De NBV biedt deze gewimperde linde aan vanwege zijn bijzonder waardevolle eigenschap: de late bloei in augustus en september. De boom heeft een plek gekregen bij het theater Junushoff, Plantsoen 3 te Wageningen. Linden zijn niet alleen geweldige bomen voor bestuivende insecten, ze staan al eeuwenlang symbool voor de verbondenheid met ons leven.

Ambassadeurs Biodiversiteit

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging zet zich al jaren landelijk en lokaal in om de biodiversiteit van Nederland te bevorderen. Zo is ook het idee ontstaan voor het oprichten van een netwerk groenambassadeurs. De eerste lichting van maar liefst 33 ambassadeurs is na een 8-daagse interne opleiding sinds 13 april jl. operationeel. De ambassadeurs kennen de waarde van planten voor de verschillende soorten bestuivers (bijen, hommels, vlinders), ze hebben kennis van beheerbeleid van groen en weten de weg in de gemeentelijke of provinciale politiek. Zij kunnen worden ingezet als vrijwillig intermediair en adviseur om de biodiversiteit van een bepaald gebied te optimaliseren. De ambassadeurs zijn te vinden via de website van NBV.

Samenwerking

De NBV zocht voor de aanschaf van de lindeboom de samenwerking op met Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint-Oedenrode. Zij hebben de boom deels beschikbaar gesteld en gratis in Wageningen bezorgd. De NBV koos bewust voor deze boomkweker; zij  kweken hun planten op een duurzame manier en bieden hun klanten expliciet informatie over welke bomen voor het leveren van nectar en stuifmeel relevant zijn. Zo kan iedereen, wel of geen bijenkenner, een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en de leefomgeving van bestuivende insecten.

NBV

Nederland telt ongeveer 10.000 imkers waarvan 80% is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op, ze verbindt, inspireert en faciliteert bijenhouders en zet zich in de omstandigheden voor bestuivende insecten te verbeteren.

Meer informatie bij de Nederlandse BijenhoudersVereniging: www.bijenhouders.nl
Nadine Schalk (verenigingsmanager NBV) –  06 1893 6180