Natuurwerkdag op De Eng

29 oktober 2019

Op zaterdag 2 november organiseren Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe en Mooi Wageningen een natuurwerkdag op de Eng in het kader van de landelijke Natuurwerkdag. Draag je natuur en landschap een warm hart toe? Kom dan een handje komen helpen met snoeien.

De Wageningse Eng is een eeuwenoud, kleinschalig en open cultuurlandschap aan de rand van Wageningen, op de overgang van stad naar bos. Door het aanwezige hoogteverschil als gevolg van de ligging op de flank van de stuwwal zijn er diverse vergezichten en is het panorama vanuit de verschillende randen van de Eng waardevol. Om de unieke openheid van de Eng te behouden gaan we opgroeiende bomen en struiken weer terugsnoeien. Ervaring is niet nodig, alleen zin om buiten aan de slag te gaan.

Programma

Om 10.00 uur starten we bij de grote bank langs het Honingblokpad op de Eng (bij het bosje) met koffie/thee. Na een korte uitleg en en uitdelen van gereedschap en handschoenen, gaan we aan de slag. Ook kinderen kunnen prima meehelpen met snoeien of takken slepen. Tussendoor is er koffie/thee en om 13.00 uur is er gratis soep. Tijdens de pauze vertelt natuurgids Wim Braakhekke een interessant verhaal over het ontstaan en de landgebruiksgeschiedenis van de Eng. Daarna werken we nog door tot circa 15.00 uur.

Aanmelden

Kom je 2 november ook meehelpen? Meld je dan vooraf online aan, ook als je maar een deel van de dag komt. Er is deze dag plek voor ongeveer 50 volwassenen en 10 kinderen. Ga naar www.natuurwerkdag.nl en zoek op ‘Wageningse Eng’. Vorig jaar stak een grote groep vrijwilligers de handen uit de mouwen op Oranje Nassau’s Oord.

Landelijke natuurwerkdag

In 2018 waren verspreid over Nederland bijna 15 duizend vrijwilligers actief op de Natuurwerkdag. Op www.natuurwerkdag.nl staan alle locaties en werkzaamheden van dit jaar beschreven.

Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe

Stichting Landschapsbeheer Zuidwest Veluwe heeft een groeiende groep enthousiaste vrijwilligers die in de weekenden de handen uit de mouwen wil steken voor herstel, behoud en ontwikkeling van landschaps- en cultuurhistorische elementen in de omgeving van Ede en Wageningen. Dat gaat bijvoorbeeld om houtwallen, hagen, vogelbosjes, heidevelden, knotwilgen, boomgaarden, boerenerven, grafheuvels. Voor meer informatie over het vrijwilligerswerk, zie www.landschapsbeheerzuidwestveluwe.nl

Mooi Wageningen

Vereniging Mooi Wageningen zet zich in voor behoud en ontwikkeling van natuur en landschap in de gemeente Wageningen en omstreken. Dat doet de vereniging door het organiseren van activiteiten, zoals natuurwerkdagen en opschoonwandelingen; door invloed uit te oefenen op beleid; en door het zelf ontwikkelen van plannen en burgerinitiatieven voor natuur en landschap.