Moestuinieren in De Nude

28 mei 2018

Buurtmoestuin voor bewoners in Nude-West

“Rond deze periode heeft iedereen het huis vol staan met stekjes. We verbouwen sla, courgettes, peultjes, bietjes, kolen en er zijn zelfs twee deelnemers die een aspergeveld zijn gestart. Eén dag in de maand komen met zijn allen bij elkaar om de algemene delen van de moestuin te onderhouden en één keer per jaar organiseren we een tuinbarbecue met salades uit eigen tuin”, vertelt Marlies Vollebregt, het bestuurslid van de gezamenlijke moestuin in Nude-West.

De moestuin bestaat al bijna 35 jaar. Het is in 1985 opgezet tijdens een afstudeervak voor studenten, zodat ook zij biologische groenten konden eten. Zo ontstond een heel lokaal bewonersproject, wat nu nog steeds volop leeft. Het totale terrein van 400 vierkante meter is verdeeld in vijftien moestuintjes. Onder de deelnemers zijn veel nieuwe moestuinierders. “Er zijn studenten, oud-studenten, Wageningers en drie Engelssprekende leden”, vertelt Marlies. “We hebben ook gemeenschappelijke delen met bessenstruiken en rabarber.”

Het bestuur van het project bestaat uit twee personen, misschien komt er nog een derde bij. Zij organiseren de maandelijkse tuindagen, de tuinbarbecue en jaarlijkse overleg. De contributie die de leden per vierkante meter betalen, kunnen ze terugverdienen door met de tuindagen mee te helpen. Zelf is Marlies sinds een jaar of zes in de moestuin actief. “De eerste plantjes staan er in en twee tuindagen zijn alweer achter de rug. Langzaamaan gaan we ons weer voorbereiden op de gezamenlijke oogst”.