Direct aan de slag met mijn tuin!

Door de tuin te vergroenen, door tegels achterwege te laten waar deze niet strikt noodzakelijk zijn, kan regenwater in de bodem zakken. Ook warmt je directe woonomgeving op hete dagen minder op. Bovendien zorgen groene tuinen ervoor dat er meer verschillende soorten planten en dieren komen.

Veel regenwater gaat via regenpijpen direct naar het riool en dan naar de zuiveringsinstallatie. Dat is niet nodig, want regenwater hoeft niet gezuiverd te worden en kan beter zoveel mogelijk lokaal vastgehouden worden en in de bodem wegzakken. Dat ontlast het riool tijdens heftige regenbuien en voorkomt dat straten blank komen te staan of dat water in huizen loopt.

En weet je dat daken, plat en schuin, heel geschikt zijn als biotoop voor planten, bloemen en insecten?

Hier vindt u allerlei tips:

 • Klimaatproof tuin
  Een groene tuin(pdf) geeft verkoeling, voorkomt wateroverlast en houdt in droge periodes meer vocht vast. Wist u dat één boom evenveel verkoeling biedt als tien airco´s? Kijk ook hier.
 • Bijen & vlinders
  Hoe lok je nuttige insecten naar je tuin? Lees het hier en hier.
 • Regenwater afkoppelen
  Gaat het regenwater van uw dak nog rechtstreeks het riool in? Afkoppelen van regenwater is niet moeilijk, en voor inwoners van Wageningen is er subsidie beschikbaar.
 • Vogels, egels & vleermuizen
  Tips voor een vogelvriendelijke tuin. (advies via e-mail)
  Meer over nestkasten leest u hier.
  Tips en wetenswaardigheden(pdf) voor egels in uw tuin
  Tips en wetenswaardigheden(pdf) voor vleermuizen in uw tuin
 • Groen dak: ideeën, tips en subsidie
  Kijk de presentaties terug van het webinar van 17 maart 2020

Heel veel uitgebreide tips van diverse organisaties zijn te vinden in dit nieuwsbericht.

Operatie Steenbreek heeft een mooie en handige brochure opgesteld met handige tips hoe u direct aan de slag kunt gaan met uw tuin. Ook heeft Wageningen Duurzaam Groen een gratis aanhanger te leen voor het wegbrengen van puin. Klik op de volgende link om de brochure "Het goede van een groene tuin" te downloaden:

Het goede van een groene tuin (pdf)

Inspiratie nodig?

Vindt u een groene tuin ook belangrijk maar weet u nog niet precies wat u dan aan groen in de tuin wilt?

De Wageningse hovenier en tuinontwerper Irma de Jager heeft onlangs een aantal schetsen gemaakt om u te helpen! Hieronder vindt u een aantal voorbeelden ter inspiratie: