Laat het herfstblad liggen

10 november 2020

Wie op een zonnige dag door het bos loopt, kan nog eventjes genieten van de prachtige herfstkleuren. Het blad heeft de groene kleuren verloren en daarvoor in de plaats zien we een warme gloed van diepgeel, oranje en rood. Overal hopen bladeren, bomen die bijna kaal zijn: het is echt volop herfst. In het bos genieten veel mensen van het wandelen over een dikke laag bladeren. In eigen tuin worden helaas soms al vroeg bomen gesnoeid om bladval te voorkomen en alle bladeren die vallen worden opgeruimd. Dat is jammer.

Afgevallen bladeren op het gras en op wintergroene planten kun je het beste weghalen, anders komen er gele of kale plekken in. Ook op de stoep kun je beter het blad wegvegen, anders kan het mogelijk glad worden. Maar de rest van het blad laat je bij voorkeur liggen tussen de planten in de tuin. “Het lijkt soms net alsof we in Nederland te netjes zijn geworden. De tuinen worden volledig winterklaar gemaakt en alles wordt gesnoeid en opgeruimd. Terwijl het vallend blad nu juist een belangrijke bron van voeding is voor de planten. Zowel in de tuin als in het bos”, vertelde Lodewijk Hoekstra (tv-tuinman) tijdens de Talkshow van het Vergeten Tuinseizoen. Het blad beschermt de planten tegen de vorst en de grond tegen uitdroging.

Een hele wereld onder de blaadjes
Verder kunnen veel nuttige diertjes zoals wormen, spinnen en insecten beschut leven en eten de blaadjes op. Op een natuurlijke en helemaal gratis manier wordt gezorgd voor bemesting en verbetering van de structuur van de grond. Daardoor groeien de planten beter en bloeien ze mooier. Bladeren laten liggen is dus goed voor de tuinplanten, veel kleine diertjes maar ook voor vogels! Het leven van bijvoorbeeld winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen hangt weer af van die beestjes onder de blaadjes. Met een volle maag de winternacht in gaan is echt van levensbelang voor deze kleine vogels. Als het hard vriest verbranden ze namelijk tot wel 10% van hun lichaamsgewicht om warm te blijven.

Een beetje een rommeltje in de tuin met bladeren, plantenresten en uitgebloeide bloemen zorgt dus in het najaar en in de winter voor een fijne leefomgeving voor heel veel soorten dieren.

Gemeente zet soms wel bladblazers in, waarom?

Paden en wegen worden glad als het niet opgeruimd wordt. Dus we zijn nu volop bezig. Daarbij gebruikt de gemeente de veegwagen en de bladblazer. 

Overlast
Inwoners ervaren dit jaar meer overlast, omdat een groot deel van de mensen thuis werkt. En er staan meer geparkeerde auto’s dan andere jaren. Dat maakt het werk soms moeilijk. Voor veel mensen is de bladblazer een grote ergernis vanwege de herrie. Eventueel ook omdat ze vervuilend zijn. Dit klopt ten dele…. Dit jaar proberen wij met slimmere combinaties van (veeg)machines en bladblazers het werk sneller en efficiënter uit te voeren. Dit scheelt overlast en benzineverbruik.

Bladblazers
Een bladblazer geeft een zekere vervuiling en geluidsoverlast. Elektrische bladblazers zijn (nu nog) van onvoldoende kwaliteit en kracht, dus we hebben geen goed alternatief. De gemeente werkt al wel met een aantal elektrische blazers. Deze gebruiken we waar dat mogelijk is. Maar bij grote hoeveelheden blad (in de herfst) zijn deze niet krachtig genoeg om het werk goed te kunnen doen. Waar mogelijk houden we rekening met de geluidsoverlast. Op de markt gebruiken we alleen elektrische bladblazers. Zodra de bladblazers vervangen moeten worden kijken we naar een duurzamer alternatief.

Waarom opruimen?
Het ruimen van het blad doen we met name voor de veiligheid van verkeer. Maar ook om verstoppingen te voorkomen (waterafvoer bij goten). En bladblazen op gazons is nodig om het gazon in goede staat te houden. Het beheer is gericht op een goede balans tussen natuur en veiligheid.

Werkwijze
Wij werken samen met de afvalcombinatie (ACV) die ons helpt bij het schoonhouden van de straat. Hierover bestaan afspraken. Waar mogelijk ruimen we zoveel mogelijk blad in één werkgang op, zodat het veilig is op onze wegen en paden.

Foto: Sjon.nl