Komkommertijd aangebroken voor de bij

12 november 2019

De gemeente Wageningen ondersteunt als partner van Nederland draagt BIJ de huisvesting van enkele bijenvolken op het Bijenhuis. Dit om het belang van de bij voor mens en natuur onder de aandacht te brengen.

Het Bijenhuis doet regelmatig verslag van het wel en wee van de bijen, en Wageningenduurzaamgroen deelt dit graag.

‘Weer een bijenseizoen voorbij. De temperaturen zijn gedaald en de bijen houden zichzelf warm op tros. Op de warme herfstdagen vliegen er nog enkele dames uit, maar het vrolijke gezoem in de tuin is niet meer te horen. Dit houdt in dat het komkommertijd is qua nieuws over adoptiebijen! Wij zullen de komende maanden gebruiken om u iets meer te informeren over deze interessante dieren.

Wist u bijvoorbeeld dat er slechts drie ‘soorten’ bijen in een bijenvolk zitten? De koningin, darren en werksters.

De koningin
De koningin, ofwel moer, is de grootste bij in het bijenvolk. Er is maar één moer in een bijenvolk. Haar taak is het leggen van de eitjes. Zij wordt door de andere bijen gevoerd met speciaal voer, namelijk met ‘koninginnengelei’, ook wel bekend als ‘royal jelly’. De koningin wordt maximaal 5 jaar oud.

De dar
De dar is het mannetje. In een volk zijn meerdere darren. Hun enige taak is het bevruchten van de koningin. Darren kunnen 3 maanden oud worden, maar dit is erg afhankelijk van de omstandigheden.

De werkster
De werksters, ook wel werkbijen genoemd, zijn de ‘gewone’ vrouwtjes in het volk. Zij hebben verschillende taken, afhankelijk van de leeftijd. De eerste 21 dagen van haar leven heeft de werkbij ‘binnendienst’, ofwel schoonmaken, larven voeren, stuifmeel aanduwen in het raat en broedcellen verzegelen. De laatste 21 dagen heeft ze ‘buitendienst’ en gaat ze op zoek naar stuifmeel, nectar, water en bewaakt ze kast tegen indringers. Een werkster leeft slechts 6 weken. Alleen de werksters in de winter kunnen tot 3 maanden leven, omdat zij minder hard hoeven te werken.

Bron foto: Imkerpedia.nl