Inspirerend voorbeeld uit de buurt: Tiny food Forest op schoolplein Ede

7 december 2018

Een voorbeeld voor een mini voedselbos is te vinden op het schoolplein van Panta Rhei in Ede. Leerlingen gaan daar spelenderwijs leren waar voedsel vandaan komt. Op 30 november 2018 werd het eerste Tiny Food Forest van Nederland op hun schoolplein samen met IVN Natuureducatie en de gemeente Ede aangelegd.

Een Tiny Food Forest is een voedselbos ter grootte van een tennisbaan. Alle 47 verschillende soorten bomen, struiken en kruiden in het minivoedselbos zijn deels of helemaal eetbaar. IVN wil de komende drie jaar tien Tiny Food Forests realiseren in samenwerking met gemeenten en provincies.

Het concept voor het Tiny Food Forest komt voort uit de groeiende vraag naar voedselbossen. IVN is momenteel bezig om 100 Tiny Forests aan te leggen in Nederland. ‘Kan daar geen voedselbos-variant van gemaakt worden?’, was de vraag. Het Tiny Food Forest in Ede is een pilot. De komende drie jaar wil IVN tien minivoedselbossen aanplanten samen met gemeenten en provincies om te onderzoeken wat een Tiny Food Forest succesvol maakt.

Bij het zoeken naar een pilotlocatie diende de gemeente Ede zich al snel aan. Wethouder Leon Meijer van de gemeente Ede: ‘Gezond en duurzaam geproduceerd voedsel, dat is een speerpunt voor Ede. Als één van de eerste gemeentes in Nederland brengen we dit in de praktijk in de vorm van een Tiny Food Forest. Dit is een prachtige plek waar kinderen de verbinding met voedsel maken: hoe groeit het, hoe proeft het, hoe ziet het er ‘in het wild’ uit. Een heel mooie aanwinst voor Ede die ons een stap dichterbij onze ambitie brengt, voedselvaardige inwoners.’

‘Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein’

Het Tiny Food Forest in Ede bevat straks 47 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en klimmers. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot cola kruid. Alles is (deels) eetbaar. Kinderen krijgen straks kooklessen in de buitenkeuken midden in het voedselbosje. Eveline van Oudbroekhuizen, projectleider IVN: ‘Kinderen leren spelenderwijs waar voedsel vandaan komt en dat het ook anders kan dan de monocultuur landbouw. Straks staat midden op het schoolplein een Tiny Food Forest vol heerlijke bessen, eetbare kruiden en zoet fruit. Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein.’